Веројатно мислите дека мозочниот удар е закана само за старите луѓе, но лекарите велат дека тоа може секому да му се случи. Еве што треба да знаете за раните знаци, дури и кога сте млади.

Оштетен, заматен или губење на видот

Почетокот на мозочниот удар може да предизвика губење на видот на едното или двете очи. 44% од луѓето кои доживеале мозочен удар велат дека губењето на видот е силен симптом.

Ненадејна главоболка и вртоглавица

Според Дејвид Њуман од Универзитетот за неврологија, вртоглавицата е силен знак за мозочен удар кај жените помлади од 45 години. Ако го почувствувате ова, побарајте медицинска помош.

Неповрзан јазик

Најраниот знак за мозочен удар е кога ќе почнете да зборувате неповрзано. Може да почнете да зборувате како во делириум и да ја изгубите способноста за зборување, што доведува до збунетост.

Ненадејно слабеење на екстремитетите

Ненадејно чувство на слабост или олабавеност на раката или ногата може да биде силен знак за мозочен удар. Ова може да доведе до парализа или колапс. Во повеќето случаи, парализата е поврзана со мозокот кој страда од мозочен удар. Најдобро е да ги истегнете рацете со дланките нагоре 10 секунди и ако ви падне едната рака, тогаш ќе се покаже знак на мускулна слабост.

Болка на едната страна од лицето

Болката не е вообичаен симптом на мозочен удар, меѓутоа, доколку почувствувате ненадејна болка во екстремитетите или особено на едната страна од лицето, тогаш знакот е очигледен.

Главоболки и мигрена

Акутната главоболка е чест показател за мозочен удар. Истражувањата покажаа дека меѓу 588 волонтери кои доживеале силна главоболка со мозочен удар, мнозинството биле млади луѓе со мигрена. Исто така, се покажа дека ова ги погодува жените почесто отколку мажите. Ако го почувствувате овој симптом, треба да направите магнетна резонанца.

Слабеење на лицето

Ако вашето лице е полупарализирано, ова е екстремен показател дека може да имате мозочен удар.

Исцрпеност

Студиите исто така покажаа дека кај засегнатите луѓе, жените покажуваат повеќе знаци на замор, збунетост, дезориентација и исцрпеност. Ова е уште еден показател за мозочен удар.

Икање

Овој предупредувачки знак ги погодува главно жените и може да доведе до ненадејно постојано икање. Ова се должи на мозочен удар кој го напаѓа респираторниот центар во мозокот.

Недостаток на здив и тремор

Кога имате мозочен удар, може да почувствувате ненадејно губење на воздухот и тешкотии при дишењето. Ова укажува на срцева аритмија поради недостаток на кислород.

Иако е доминантно кај жените, ова е уште еден показател што не треба да се игнорира. За да избегнете мозочен удар, важно е да водите здрав живот, да се вклучите во редовни активности и да се одморите. Намалете го алкохолот и тежината. Треба веднаш да се откажете од пушењето.