Ангелина (11) била здраво дете, а потоа почнала да губи рамнотежа.

Ангелина Нејчиќ од Ниш на 5 години добила ужасна дијагноза. Таа била здраво дете, до својата петта година, кога и бил дијагностициран тумор на мозокот.

Детето е од родено од правилно управувана и контролирана бременост. Како бебе таа немала никакви здравствени проблеми, ниту пак нешто навестувало дека Ангелина ќе добие застрашувачка дијагноза неколку години подоцна.

Во 2015 година нејзините родители забележале дека Ангелина губи рамнотежа. Итно отишле на лекар, каде со магнетна резонанца е откриено дека Ангелина има тумор на мозокот C71.3 Neoplasma malignum cerebri lobi parietalis, медубобластом (тумор во пределот на малиот мозок).

Веднаш била оперирана на Клиниката за неврохирургија при Клиничкиот центар во Белград. Туморот е отстранет, а потоа зрачење, хемотерапија и рехабилитација.

Ангелина закрепнала, отишла на училиште. Се изгледало во ред до ноември 2021 година, кога Ангелина се пожали на главоболки и слабост во десната рака.

Деталната дијагностика утврдила дека има две промени и отоци во мозокот. Таа беше оперирана на 19 ноември 2021 година. PH наодите по операцијата покажаа дека се работи за друга форма на тумор C71.2 Neoplasma malignum cerebri lobi temporalis, глиобластом (најмалигнен тумор на мозокот) и дека има регресија на болеста.

Лекувањето на Ангелина треба да продолжи во странство. Родителите се обраќаат до сите хумани луѓе да им помогнат со нивните донации бидејќи не се во можност да ги финансираат истите.

Потребни и се средства за лекување, рехабилитација, лабораториски анализи, лекови, суплементи, медицински материјали, како и патни трошоци и сместување.