По трагедијата што се случи во неделата напладне на плажата Виле-Баштова, каде се удавија таткото и неговите 2 малолетни синови, денеска полицијата го уапси Пелумб Ника, администратор на плажата.

Според соопштението, тој е уапсен под сомнение дека не презел мерки за живот на посетителите на плажата, не гарантирал услуга со чувари на плажа во секое време, не го опремил делот од плажата што го презел со сигнализација. и со бови за ограничување на водниот простор под кирија од општина Ррогожин, 34-годишниот е уапсен.

„По извршените истражни дејствија за настанот што се случи напладне на 09.07.2023 година, на плажата Виле-Баштова, каде што животот го загубија 3 граѓани (таткото и неговите двајца малолетни синови) од давење во морето, истражните структури на Комесаријатот на Кавајаската полиција на дело го уапси државјанинот П.Н., 34 години, жител во Тирана, администратор на туристичкиот оператор кој го изнајмил од општина Ррогожина, делот од плажата Виле-Баштова, каде се случил инцидентот.

Приведувањето на 34-годишникот е извршено откако од истражните дејствија извршени на терен е утврдено дека овој државјанин во својство на администратор на плажата изнајмена од општина Рогожин не ги исполнил безбедносните услови согласно склучен договор помеѓу економскиот оператор и Националната крајбрежна агенција (договор одобрен од Министерството за туризам), а како резултат на тоа се удавиле државјаните Е.Х., 50 години, Р.Х., 17 години и М.Х., 13 години, жители на Тирана. во море“, се наведува во соопштението на полицијата./TCH