Пред болницата „Пригов“ во Софија, министерот за надворешни работи Бујар Османи за бугарските новинари рече дека запалениот автобус во кој имало 52 патници е на скопска агенција. Седум се деца. Се знае дека автобусот се враќал од Истанбул, Турција.

-Претпоставуваме дека повеќето патници се од Скопје. Автобусот се враќал од Истанбул, каде патниците биле на продолжен викенд. Кај на се одбележуваше Денот на албанската азбука, изјави Османи, кој веднаш замина да ги посети преживеаните.

Османи кажа дека заедно патувале четири автобуси, еден од нив се запалил. Од седуммината преживеани во болницата, петмина се мажи и две жени. Најмладиот пацинет има 17 години.