За смртта на принцезата Дајана е обвинет Мартин Башир од страна на Ерл Спенсер во новото интервју. Братот на Дајана, Ерл Спенсер, во ново шокантно интервју го обвини Мартин Башир за нејзината трагична смрт.

Ерл Спенсер изјави дека неговата „ранлива“ сестра останала без заштита кога починала во сообраќајна несреќа во Париз во 1997 година. Само две години порано, Дајана беше измамена да му даде експлозивно интервју на „лажливиот“ Башир.

Ерл Спенсер сугерираше дека неговата сестра ја изгубила вербата во околните луѓе откако била измамена да учествува во стапицата на Би-Би-Си, откако нејзиниот брак пропаднал.

Зборувајќи за Би-Би-Си за „Панорама Специјал“, тој рече дека „иронијата е во тоа што го запознав Мартин Башир на 31 август 1995 година, бидејќи точно две години подоцна таа почина, и јас ја поставувам границата помеѓу тие два настана“.

„Сосема е јасно дека сите ќе бидат прогласени за несигурни и мислам дека Дајана ја изгуби довербата во навистина клучните луѓе. Таа беше млада девојка на околу 30-ти години, која живееше во јавноста во тоа исклучително тешко и бурно време – не знаеше кому да верува – и на крајот почина две години подоцна, беше без каква било форма на вистинска заштита.“

Во денешниот извештај е пронајден „измамникот“ Башир кој фалсификувал банкарски извештаи и користел „лажно однесување“ за да ја измами Дајана да го даде ноторното интервју. И тој откри дека Би-Би-Си „неоправдано ги прикрила“ сензационалните лаги на Башир.

Ерл Спенсер претходно изјави дека Башир користел лажни банкарски изјави за да ја убеди Дајана да направи интервју. Тој рече дека трудовите по грешка покажале дека двајцата постари дворјани биле платени од безбедносните служби за информации за неговата сестра.

Лажните документи оставиле и впечаток дека соработници на кралското семејство продавале стории на весници. Братот на Дајана рече дека не ги видел банкарските извештаи за да не ја презентира приказната и да не се случи.

Башир е виновен за лагата што го разгори стравот на Дијана за нејзината безбедност и приватност. Новинарот е обвинет дека му наредил на графичар да фалсификува две банкарски изјави за да добие интервју по разводот на Дајана и принцот Чарлс.

Поранешен вработен од братот на принцезата Дајана се пожалила на полицијата дека бил именуван во лажните документи кои наводно биле користени за пристап до неа. Алан Валер, кој работеше за Ерл Спенсер во осигурување, рече дека во трудовите лажно се сугерира дека тој ги намирисал парите од Дијана.