Ракот на дебелото црево се чини дека е во пораст кај луѓето помлади од 50 години, при што проблемот расте секоја година, а експертите ја бараат неговата причина. Всушност, експертите забележуваат зголемување на раните карциноми на дебелото црево ширум светот, ситуација која тие се борат да ја објаснат.

Извештајот објавен од Американското здружение за рак во јануари ја потврдува нивната загриженост и покажува дека стапките на рак на дебелото црево рапидно се зголемуваат кај луѓето во нивните 20-ти, 30-ти и 40-ти години.

Дополнително, се чини дека овие типови на рак имаат тенденција да бидат поагресивни кај помладите луѓе, главно затоа што тие се премногу млади за да се препорачаат за рутински скрининг за рак, што помогна да се намали стапката кај возрасните над 50 години.

Зошто толку многу помлади луѓе добиваат рак на дебелото црево?

Во последниве години е забележан алармантен тренд во здравството: значително зголемување на случаите на рак на дебелото црево кај помладите луѓе. Традиционално се смета за болест која најмногу ги погодува постарите возрасни лица, зголемувањето на дијагнозите кај луѓето под 50 години предизвика широка загриженост кај медицинските професионалци и истражувачите. Иако точните причини зад оваа промена остануваат повеќеслојни и не се целосно разбрани, неколку клучни фактори придонесуваат за овој алармантен тренд.

Еден од главните фактори одговорен за зголемувањето на ракот на дебелото црево кај помладата популација е промената на животниот стил и навики. Современиот начин на живот кој се карактеризира со седентарно однесување, лош избор на исхрана и зголемени стапки на дебелина придонесоа значително за распространетоста на разни хронични болести, вклучително и рак на дебелото црево. Диетите кои се богати со преработена храна, богата со црвено месо и малку влакна се поврзани со зголемен ризик од рак на дебелото црево, особено кај помладите луѓе кои пораснале со лесен пристап до брза храна и преработени грицки.

Дополнително, широкото усвојување на нездрави навики како што се пушењето и прекумерното консумирање алкохол кај помладите демографски групи дополнително го влошува ризикот од развој на рак на дебелото црево. Пушењето одамна е воспоставено како фактор на ризик за различни видови на рак, вклучително и рак на дебелото црево, додека обилната консумација на алкохол може да ги оштети клетките на дебелото црево, што потенцијално ќе доведе до развој на канцерогени тумори со текот на времето.

Надвор од факторите на начинот на живот, сепак, влијанијата од околината исто така играат важна улога во појавата на рак на дебелото црево на помлада возраст. Изложеноста на отрови од околината, како што се загадувањето и хемикалиите во одредени производи за домаќинството, може да придонесе за развој на канцерогени мутации на дебелото црево. Дополнително, распространетоста на употребата на антибиотици и нејзиното влијание врз здравјето на цревата привлече внимание во последниве години, при што некои истражувања укажуваат на можна врска помеѓу изложеноста на антибиотици и зголемениот ризик од рак на дебелото црево.

Генетската предиспозиција, исто така, не може да се игнорира кога се дискутира за зголемената инциденца на рак на дебелото црево кај помладите луѓе. Иако наследни форми на рак на дебелото црево, како што се Линч синдром и фамилијарна аденоматозна полипоза (FAP), се релативно ретки, тие претставуваат значителен ризик за заболените. Генетските мутации поврзани со овие синдроми може во голема мера да ја зголемат шансата за развој на рак на дебелото црево на помлада возраст, понекогаш дури и во отсуство на други фактори на ризик.

Што можете да направите за да го идентификувате и намалите ризикот?

Одложената дијагноза на рак на дебелото црево кај помладите пациенти е уште еден предизвик за ефикасно решавање на ова прашање. Симптомите на рак на дебелото црево, како што се промените во навиките на дебелото црево, ректалното крварење и абдоминалната болка, често се припишуваат на помалку сериозни состојби кај помладите луѓе, што доведува до доцнење во барањето медицинска нега. Како резултат на тоа, ракот може да напредува во понапредни стадиуми до моментот кога ќе биде дијагностициран, што го прави третманот помалку ефикасен и ја намалува вкупната стапка на преживување.

За борба против зголемената инциденца на рак на дебелото црево кај помладите популации, неопходен е повеќестран пристап. Редовната физичка активност, одржувањето на урамнотежена исхрана богата со овошје, зеленчук и интегрални житарки и избегнување на пушење и прекумерно консумирање алкохол, на пример, може значително да го намалат ризикот од развој на рак на дебелото црево на помлада возраст.

Покрај тоа, раниот пристап до дијагностички центри и алатки за рак на дебелото црево е од најголема важност за да се обезбеди откривање и лекување. Додека тековните упатства за скрининг обично препорачуваат да се започне со редовен скрининг на возраст од 50 години за луѓе со просечен ризик, неодамнешните студии сугерираат дека скринингот можеби ќе треба да започне порано за луѓе со одредени фактори на ризик, како што се семејна историја на рак на дојка, дебелото црево или воспалително заболување на цревата.

Со решавање на основните фактори кои придонесуваат за овој тренд, вклучително и избор на животниот стил, влијанија од околината, генетска предиспозиција и доцна дијагноза, можеме да работиме на намалување на товарот од рак на дебелото црево кај помладите луѓе. Преку комбинација на превентивни мерки, рано откривање и ефективни стратегии за третман, можеме да се обидеме да го смениме овој алармантен тренд и да обезбедиме поздрава иднина за генерациите што доаѓаат.