Репортерката на БТВ Новините, Мариета Николаева, ја следеше реакцијата на институциите во првите часови по тешката несреќа со автобус на автопатот Струма, пренесува утрово бтв новините.

„Првичните информации што ги добивме 20 минути по инцидентот беа околу 46 мртви. Не верував, ми изгледаше апсурдно и побарав да ми се повторува неколку пати. Ова беше првата информација, се знаеше дека автобусот изгорел. Отидовме таму и ги разјаснивме деталите“, изјави новинарката за „Ова утро“.

„Се приближивме до местото, собрав информации што се случило. Секако, ги зачувавме деталите на гледачите, бидејќи хоророт е голем“, додаде таа.

Колку што таа самата разбрала, надлежните многу брзо реагирале. Шефот на противпожарната служба бил на терен за десет минути. Ова го потврдуваат и самите македонски власти, кои подоцна им се заблагодарија на нивните бугарски колеги за брзата реакција.

„Во овој случај луѓето беа заробени, знаеле што следува. Пожарот избил и сѐ се случило за неколку минути. Тие сфатија дека се заробени, вратите беа затворени. Според моите информации, двајцата возачи загинале. Возачот зад воланот еден од првите загинал и затоа вратите останале затворени“, изјави Мариета Николаева.

Само седум луѓе имале вистинска среќа и со средствата при рака успеале да скршат еден прозор и избегале, додаде таа.