Маж од Алјаска додека се движел низ снежна рамнина случајно забележал волк. Уморен и гладен, волкот лежел и не можел да се движи.

Мажот не се замислил ниту минута. Се доближил до волкот, ја споделил својата храна со него и го покрил со своето волнено палто. Таа зима не било лесно да се лови плен, па затоа мажот одел секој ден на истото место и го хранел волкот.

До пролетта волкот собрал сила и си заминал. Човекот не жалел, таква е природата. Од време на време се сеќавал за неговиот стар другар но животот продолжил со вообилаеното темпо.

Поминале 4 години. Човекот си ги вршел секојдневните обврски во домот кога слушнал виење на волк. Тогаш тој погледната во блиската шума до неговиот дом каде се покажале 4 волка.

Но потоа се појавил оној волк кој тој го хранел. Животното не ја заборавило добрината на човекот и по толку многу време, дошоло да му го покаже неговото семејство.