Mедузите се едни од жителите на морето на кои туристите најмногу се жалат во летната сезона, бидејќи долго се сеќаваат на болната средба со нив. За жал, 4-годишното девојче кое престојувало со родителите на плажа во Грција, средбата со медузата ќе ја памети со болка.

Четиригодишно девојче се здобило со сериозни изгореници кога играјќи во морето дошло во контакт со медуза на плажата Агиос Георгиос Пелазгија во Фтиотида. Според зборовите на мајката, детето врескало од болка.

Девојчето врескаше од болка

Во таа прилика таа и нејзиниот сопруг брзо стигнале до детето, по што почнале да ѝ помагаат. Отпрво не знаеле зошто детето толку плаче, односно дека било испечено од медуза.

-Таа врескаше од болка и веднаш истрчавме кон неа не можејќи да разбереме што се случило. Ги извадивме остатоците од пипалата и веднаш и дадовме кортизон – изјави мајката на четиригодишното девојче која во консултација со педијатарот на своето дете му дала антихистамин, а сега користат и кортизонска маст.

Она што особено ја остави без зборови е фактот колку долго ќе трае лекувањето на нејзината ќерка.

– Поради големината на отокот, третманот ќе трае најмалку шест месеци и за тоа време ќе мора да се држи подалеку од сонцето за да не ѝ остане лузна – изјавила мајката на детето.

Изгорениците од медуза се третираат исклучиво со солена вода

Во изјава за порталот ЕРТ, Емануела Вуцина, морски биолог, истакна дека контактот со медуза е опасен бидејќи лачи киселина која може да предизвика изгореници. Убодот од медуза предизвикува силна болка, чешање и осип на кожата, сличен на изгореници, поради отровот што го ослободува по контакт со жртвата.

Како што објасни биологот од Грција, пипалата мора веднаш да се отстранат од нашето тело, со нешто тврдо, без да го допираме со голи раце, а потоа местото да се измие со морска, а не со свежа вода.

Треба да се напомене дека медузите не пливаат во вода, туку се држат за карпите и капачот може да дојде во контакт при влегување во морето во области кои имаат карпи.

Што да направите кога ќе ве испече (касне) медуза?

Местото на убодот мора да се измие со солена вода или топла вода (помеѓу 43 и 45 степени), а пипалата на медузата мора да се отстранат доколку останале во кожата.

Отстранувањето на пипалото најдобро се прави со пинцети. Можете да го намачкате местото на каснување со антиинфламаторна крема, локален кортикостероид или да земете антихистаминска таблета.

Што да не правите кога ќе ве искаса медуза?

Не е препорачливо да се трие изгореното место или да се гребе, бидејќи во спротивно ситуацијата ќе се влоши. Исто така, никогаш не го плакнете болното место со свежа вода. Не ја изложувајте повредата на сонце. Една од најголемите урбани легенди е употребата на човечка урина како прва помош, што воопшто не е добро, туку само може да доведе до дополнителни иритации.

Покрај горенаведеното, не се препорачува ставање врел песок и камења на раната.

Како да избегнете медуза за време на одмор?

Иако во ерата на модерната технологија и социјалните мрежи можеме да знаеме каде се наоѓаат во морето, понекогаш не може да се предвиди каде се медузите.

Движењето на медузите во голема мера зависи од морските струи и ветрови, а бидејќи тие се движат многу бавно, логично е да ги следат морските струи. Токму затоа е тешко да се предвиди каде ќе бидат.