Германскиот синџир на аптеки Росман планира да ја прошири својата малопродажна мрежа на Балканот со навлегување на пазарите во Црна Гора и Македонија, објави Пословни.хр.

Според порталот Retail Serbia, Росман неодамна објави рекорден раст на продажбата од 12,15 милијарди евра минатата година. Тој најави и дека нивниот асортиман наскоро ќе биде достапен во ланецот продавници Spar во Австрија, Унгарија, Словенија, Хрватска и северниот дел на Италија. Преку партнерство и франшиза, тие неодамна беа присутни и во Азербејџан.

Сериозни планови

Како што пишува германскиот Wirtschaftsforum, Росман планира да се прошири на Балканот и да влезе на пазарот во Црна Гора и Македонија. На прашањето на порталот Retail Serbia, од централата на компанијата не сакаа да дадат детали за натамошното проширување на малопродажната мрежа и влез на нови пазари. Претходно беше најавено дека влезот на српскиот пазар засега не е во план, иако континуирано се истражуваат можностите за проширување на компанијата.

Росман е најстариот синџир на аптеки во Европа. Првата фабрика е отворена во Германија во 1972 година, а денес работат на повеќе од 4.500 локации низ Европа и вработуваат 60.000 работници. Компанијата Росман пред неколку недели објави дека на данскиот пазар влегува без продавници за малопродажба. Rossmann ќе го води целиот свој бизнис преку онлајн продавница.

„Данскиот пазар е многу возбудлив за нас, бидејќи класичниот концепт на аптека – каков што постои во многу земји, вклучително и во Германија, сè уште не постои. кога ја имплементираме онлајн продавницата Rossmann во Данска, се потпираме на децениско искуство и логистика. Висококвалитетните производи и целата понуда на веб продавницата е прилагодена на клиентите во Данска“, посочуваат од централата на Росман. Доставата ќе биде бесплатна за купување од 53 евра.

Rossmann продолжи да ја шири својата малопродажна мрежа на Балканот со отворање нова продавница за лекови во Албанија, каде што работи под името Rossmann&lala.

Росман е вториот по големина синџир на аптеки во Германија. Работи во Полска, Унгарија, Турција, Албанија, Чешка, додека минатата година ги отвори првите дрогерии и во Шпанија. Помеѓу 2008 и 2022 година, приходите на Росман се зголемуваа годишно, достигнувајќи над 12,15 милијарди евра во 2022 година.

Приходите ширум светот пораснаа побрзо од уделот на приходите генерирани во Германија. Од 2022 година во Германија се заработени околу 8,45 милијарди евра.

Во близина на врвот

Седиштето на компанијата е во Бургведел, во близина на Хановер, а од 2022 година управувала со 2.263 продавници во својата матична земја. Ова е зголемување во однос на претходната година. Надвор од Германија, компанијата отвори многу нови продавници низ Источна Европа, достигнувајќи вкупно 2.251 продавница. Повеќе од половина од нив се отворени во Полска. Компанијата допрва треба да ги прошири своите операции надвор од Европа.

Мерено според приходите, Росман беше вториот по големина синџир на аптеки во Германија во 2021 година. Нејзиниот најголем конкурент беше лидерот на пазарот dm (dm-drogerie markt GmbH + Co. KG), кој оствари приход од 9,04 милијарди таа година. Компанијата од Карлсруе оствари повеќе приходи и покрај тоа што има помалку продавници во земјата од Росман.