Долго време, филмско остварување не привлекло толку внимание кај српската публика , но веќе и кај нас, како филмот „Тома“, за легендарниот пејач Тома Здравковиќ. За многумина, најемотивните сцени беа оние во кои главни актери беа Тома (го игра Милан Мариќ) и неговиот лекар Алекса Хаџипоповиќ (го игра Петар Бенчина).

Иако д -р Хаџипоповиќ е измислен лик, измислен за потребите на филмот, во реалниот живот Тома Здравковиќ навистина имаше бројни лекари со него кои сведочеа за неговиот живот и борбата против болеста.

Еден од нив е д -р Дејан Елаковиќ, поранешен шеф на МВР клиника за урологија.

– На почетокот не знаев многу за Тома Здравковиќ. Тоа беше 1976/1977 година. Во тоа време, тој дојде кај нас на прегледи за прв пат, потоа отиде во Канада со неговата сопруга. По враќањето од Канада, повторно се појави, дури и тогаш се знаеше дека е исклучителен пејач, сите го сакаа и го ценеа и со задоволство го слушаа. Сите во одделот имаа посебни емоции кон Тома, и пациентите и персоналот и докторите, тој беше омилена фигура која дојде кај нас, мислам дека покрај медицинскиот третман му помогнавме да се чувствува удобно во болницата – изјави д -р Елаковиќ на ТВ „К1“.

Тома Здравковиќ со години се борел со тумор на мочниот меур.

– Тома не придаваше големо значење на таа болест, имавме впечаток дека ја доживеал како непријатност што не го оптоварува многу, тој сепак го живееше својот живот посветен на музиката. Можеше да дојде на клиника кога сака, да си оди кога сака, така му одговараше нашиот однос кон него. За тоа најдобро зборува ситуацијата кога еден викенд беше примен во болница бидејќи имаше крварење, за да може хируршки да се излечи крварењето, но пред тоа мораше да прима трансфузија на крв. Завршено беше сѐ во саботата околу 12-13 часот а тој исчезна попладне. Бевме загрижени, изненадени, го известив неговиот главен хирург кој го оперираше неколку пати – рече Елаковиќ и продолжи:

– Некои луѓе од страна ни рекоа дека можеби отишол во Шабац, тоа уште повеќе нѐ вознемири, не ни беше јасно. Се плашевме дека може да се сруши на сцената, дека ќе се разболи, но во тој момент , се случи што се случи, и бевме пресреќни кога го најдовме Тома во кревет рано наутро. Тој ги имаше своите врски, неговите пријатели, кои организираа и му овозможија да ја напушти клиниката за да може да одржи концерт во Шабац. Тоа беше Тома.

Д -р Дејан Елаковиќ, исто така, раскажа дека сите имале посебна врска со Тома Здравковиќ, и дека ниту на пациентите, ниту на персоналот во болницата не им пречело тоа што имал посебен третман.

– Мислам дека секој чувствуваше голема емпатија кон Тома, според неговите проблеми, дека сите ние се обидувавме да го направиме неговиот престој пријатен, да не биде строг болнички режим, да не го оптоваруваме со приказни за болеста што ја негираше. Како што неодамна рече неговата сопруга Гордана, дури кога болеста напредуваше, сфати дека е болен, а потоа почна да се плаши од смртта. Беше посебен, одредуваше кога и кој како да му помогне. Го следев Тома повеќе од 10 години, никогаш не сме виделе ниту слушнале забелешки од кој било пациент или персонал за неговото однесување – рече Елаковиќ на споменатата телевизија.

Тома Здравковиќ бил познат како голем заводник. Се оженил четири пати, но според д -р Дејан Елаковиќ, тој не зборувал многу за емотивниот живот во болницата.

– Не зборуваше многу за жени, беше дискретен во таа сфера – додаде Елаковиќ на крајот од разговорот.