Поминаа повеќе од четири од смртта на познатата босанска пејачка Дона Арес која почина на 2-ри октомври 2017 година. Таа во едно шоу пред смртта откри која намирница ја смета за најголем виновник за болеста.

Босанската пејачка Дона Арес на 40 годишна возраст почина од рак. Азра Колаковиќ, ја стекна популарноста во 1997 година, кога настапи на фестивалот „Дора“ и учествуваше во изборот на песна за „Евровизија“.

Во 2014 година, на Дона и беше дијагностициран рак на белите дробови. Таа долго време се бореше, но болеста се врати во 2015 година по метастазата. Таа не се предаваше, сè додека, за жал, не ја заврши својата битка.

– Малигните тумори на дојката, дебелото црево, белите дробови и грлото на матката се најчести кај жените. Бројот на пациенти и смртни случаи од малигни заболувања постојано се зголемува, вели д-р Ана Јовичевиќ за Блиц.

Симптомите се следни: Постојана кашлица, појава на крв во плунката и појава на пневмонија.

Кога станува збор за тоа што може да ја предизвика оваа болест, се наведува дека тоа е делумно последица на дејството на генетските фактори, а во повеќето случаи е резултат на начинот на живот.

– Најважната причина за рак на белите дробови е пушењето. Други фактори може да го зголемат ризикот, изложеност на чад од тутун во животната средина или пасивно пушење или изложеност во животната или работната средина во близина на радон, азбест или силикати во рудниците.

Во едно интервју, пејачката откри кој е виновникот за карциномот што го добила:

– За мене лично, она што мислам дека ме труеше, и поради кое многумина ќе ме нападнат по ова интервју, е млекото. Дефинитивно млеко од тетрапак. Подготвена сум да потпишам дека е зло – изјавила пејачката.

Таа додаде дека ова млеко сега се разликува од она што го пиеле нејзините врсници кога биле деца.