Гадење, повраќање, дијареа се карактеристични симптоми на ентеровирусите кои се присутни во текот на летните месеци. Децата се изложени на ризик, па затоа се советува внимателност кога станува збор за јадење, но и одржување на хигиена и миење раце со децата. Состојбата во Хрватска, каде беа заразени неколку деца, ги збуни родителите. Според експертите, добро е што училишната година заврши, но сепак демне опасност.

Доколку кај детето се јави главоболка, повраќање или дијареа, добро е да се обратите на лекар за да се утврди за каков вирус се работи, бидејќи има неколку видови на ентеровируси, а некои не предизвикуваат никакви компликации, додека има и такви кои можат да предизвикаат посериозни проблеми.

Педијатарот д-р Саша Милиќевиќ вели дека вирусните болести брзо се шират, а дека сме во екот на летната сезона кога се јавуваат разни инфекции.

Вирусот лесно се пренесува меѓу децата. Проблемот со ентеровирусите е што тие лесно се пренесуваат кај децата, затоа секогаш се советува хигиената да се подигне на повисоко ниво.

– Одржувањето хигиена и миењето раце со децата понекогаш е тешко, често користат исти играчки, разменуваат – вели педијатарот. Вирусите сакаат промена на времето.

– Ако е топло – ладно, тогаш е многу поволно за вируси, па сега најавуваат дека викендот ќе биде малку посвежо и тоа ќе биде поволно за нив. Нема причина за паника, само треба да ги следите симптомите и ако е бебе веднаш да се јавите, кај малку поголемите деца обично брзо поминува. Она што треба да се нагласи е дека загрозени се децата кои имаат хронично заболување, но и возрасните на кои може да го пренесат – вели д-р Милиќевиќ.

Д-р Бисерка Обрадовиќ во интервју за „Блиц“ објаснува дека ентеровирусите генерално предизвикуваат нешто поблаги симптоми од грипот, но дека и риновирусите неконтролирани, па се јавуваат проблеми во органите за дишење, но и во форма на стомачни реакции.

– Може да дојде до температура до 38 степени, гадење, повраќање, дијареа. Во основа, првото нешто што можеме да го направиме е диетата. Подобро е да не јадете ништо отколку да јадете нешто лошо. Во случај на повраќање, течноста се зема со лажица 10 минути, бидејќи ако се земе повеќе течност се појавува нагон за повраќање и потоа се исфрла повеќе отколку што се внесува. Што се однесува до исхраната, треба да земете бисквити, варени компири, моркови… а следниот ден, кога се ќе се врати во нормала, не треба наеднаш да се вратите на вообичаената исхрана бидејќи може повторно да се појави проблемот – вели д-р Обрадовиќ.

Не земајте лекови против повраќање

Земањето анти-еметици е сосема погрешно кога станува збор за вакви работи. Како што објаснува докторката, треба да отстраниме што повеќе токсини од телото и на овој начин да ги враќаме назад.

-Додека човекот повраќа не смее да пие лек против повраќање бидејќи тогаш сите тие отрови одат во цревата. Ако сме повраќале што е можно повеќе од желудникот, помалку токсини ќе влезат во цревата, а потоа ќе има помалку столици. Мора да се грижиме поради ентеровируси, но имаме и бактериски инфекции – вели д-р Обрадовиќ.

Седум бебиња се разболеле во Хрватска

Најмалку шест новороденчиња се заразени со ентеровирусен менингитис на Неонатолошкиот оддел во болницата „Свети Дух“ во Загреб, беше соопштено пред два дена, додека случаи на ентеровирусна инфекција беа откриени и во болницата Бјеловар, на педијатриското и породилиштето.

Се разболеле седум бебиња, од кои за три веќе е потврдено дека имаат ентеровирус. Две бебиња се префрлени во загрепската инфективна болница, а едно бебе е во тешка состојба, изјави за ХРТ Сања Смолчиќ, епидемиолог од локалниот Институт за јавно здравје.

– Ентеровирусите се многу широка група на вируси кои можат да предизвикаат широк спектар на симптоми. Најчесто најблаги, но можат да бидат и многу тешки. Едно бебе, освен фебрилна состојба, развило и миокардитис. Ситуацијата е сериозна – изјави Смолчиќ.

Од болницата велат дека досега немале вакви случаи, пишува Индекс.хр