Рускиот претседател Владимир Путин нареди испраќање руски војници во источна Украина. Според наредбата која вечерва ја потпиша Министерството за одбрана, руската армија тргнува во „мировна мисија“.

Путин ја испрати руската армија во Доњецк и Луганск, две проруски бунтовнички републики кои Путин денеска ги призна како независни држави. Армијата беше испратена да „одржува мир“, се вели во наредбата.

Наредбата за испраќање војници во источна Украина е дел од одлуката на Путин да ги признае сепаратистичките територии во источна Украина. Во него се наведува дека руската армија „ќе работи на зачувување на мирот“ во тие области.

Одлуката не прецизира што точно значи, но Би-Би-Си наведува дека експертите во Украина и Русија велат дека Путин сега може официјално да испрати војници во бунтовничките области во источна Украина, што официјално значи руско воено присуство во источна Украина.

Досега Москва постојано ги отфрла обвинувањата на Украина и нејзините резервни сојузници дека руската армија веќе е во Доњецк и Луганск.