Милан Мариќ (31) ја одбележа 2021 година со улога во филмот „Тома“. Познатиот актер открива дека поради улогата на легендарниот пејач морал да научи и да пее.

– Не сум навикнат да пеам и никогаш не сум го правел тоа пред овој филм. Имав малку страв како ќе се справам. Жељко Јоксимовиќ многу ми помогна со совети, па навистина пеев во сите сцени, не блефирав! Подоцна во монтажата се вклучи и гласот на Ацо Пејовиќ, кој тоа го направи феноменално.

– Пред тоа играв најмногу улоги на опасни момци. Прво во „Државен службеник“ каде глумам агент на БИА, а потоа криминалец во „Беса“. Во „Тома“ требаше да портретирам човек кој е полн со емоции, кој се бори со себе и кој е делумно деструктивен. Беше предизвик да се прифати таа улога.

За време на снимањето на трогателните сцени, и сам заплакал …

– Имаше многу такви сцени. Не се гледам себеси како тврд човек. Другите ме гледаат така затоа што тоа е мојата маска, само јас знам како се чувствувам… Затоа и не ми беше чудно да плачам на снимање.

Тој открива каква била соработката со Тамара Драгичевиќ, која во филмот ја игра Силвана Арменулиќ.

– Со Тамара се познавам уште од Младинскиот театар „Дадов“. Исто така, заедно присуствувавме на ФДА две години. Бевме друга генерација бидејќи таа е две години постара од мене, но се запознaвме. Убаво се забавував со неа на снимање. Таа одлично се снајде во улогата на Силвана. И двајцата имавме желба овој филм да успее.

Мариќ признава дека во одреден момент помислил да се откаже од глумата.

– Кога во одреден момент ми е тешко или сум разочаран од нешто, често помислувам дека би сакал да одам на пуст остров и никого да не видам или слушнам. Сепак, брзо ми помина… Никогаш не сакав да се откажам од глумата. Оваа работа ме исполнува, се чувствувам пожив и се додека е така ќе се занимавам со тоа. Во моментот кога ќе се испразни тој резервоар можеби ќе помислам да се откажам од глумата, но се уште сум млад за да размислувам такво нешто, изјави тој за Информер.