Мртвиот мост на Стара Планина е неофицијално најстрашното место во Србија. Сместено е над реката Темштица на Стара Планина. Фактот дека левата страна на реката се нарекува – Мртвина, зборува и за тоа колку е страшно местото.

По неколку години пауза, патеката до Мртвиот мост беше отворена минатата година, но и покрај обидите да се привлечат туристи, не успеа. Покрај тоа, жителите на околните села нема да го преминат ниту Мртвиот мост. А зошто?

Постојат легенди што го направија овој мост вистински српски хорор мит. Се вели дека секоја вечер таму се слушаат извици на турски насилници, кои еднаш пресретнале Србинки кои биле си*увани и убиени на мостот.

Нивните души, како што се вели на овие простори, врескаат околу брзаците на реката Топлодолска толку гласно и силно што сите можат да ги слушнат. Мостот е наречен „Мртвачки“ затоа што на него бил убиен турскиот водач Хусеин по битката со разбојниците.

На истиот мост, во март 1944 година, партизаните ја понижиле бугарската фашистичка армија, нанесувајќи и тежок пораз. Телата на бугарските агресори ги однела реката, тие никогаш не биле пронајдени.