Денови пред вчерашниот голем руски напад врз Украина, западните медиуми објавија дека е забележан необичен знак на возилата на руските сили. Подоцна се покажа дека тоа е вообичаена тактика за саботажа.

Во текот на ноќта јасно напишаната буква „Z“ е забележана на илјадници возила кои се приближуваат до украинските граници. Ова е особено интригантно бидејќи „Z“ не е буква од руската азбука.

Само некои од аналитичарите го препознаа она што подоцна се покажа дека е точно. Знакот „Z“ е всушност забележлив знак кој се користи како белег во директните битки со непријателот, а особено при влегувањето во непријателската позадина, за да може поединци, нивните возила или тенкови да се чинат различни од непријателските и да се спречи т.н. „пријателски оган“.

Двете страни во војната во Украина користат многу слична воена опрема и во чадот на битката, рускиот главен борбен тенк Т-72 може да изгледа како украински Т-80 низ цели со долг дострел.

Вообичаена воена практика е да се користат такви ознаки за да се разликуваат пријателите од непријателите, пишуваат денеска воените воени медиуми.

Американската војска имаше црно-бели „пруги за инвазија“ на своите авиони за време на инвазијата на Нормандија во 1944 година за да ги спречат сојузничките трупи кои слетаа на плажите случајно да пукаат во сопствените авиони. Американските сили ја испишаа буквата V наопаку на нивните возила како препознавање на симболот за време на операцијата „Пустинска бура“, изјави за Task & Purpose пензионираниот поморски полковник Марк Канцијан.

Слична практика се користеше и во агресијата врз БиХ.