Пожарникарите на Јавната противпожарна бригада на хрватскиот град Умаг денеска во 12:54 часот добиле повик од полиција за интервенција.

– Имено, додека температурата на надворешниот воздух била речиси 30 степени, граѓаните во заклучен автомобил пронашле седуммесечно бебе. Бебето било само во автомобилот најмалку 45 минути, пишува Глас Истре.

На местото на настанот пристигнале двајца пожарникари од Јавното комунално претпријатие Умаг.

– Гледајќи ја состојбата на детето, без двоумење го скршивме стаклото на автомобилот, го извлековме детето и се грижевме за него додека не дојде Брзата помош. За среќа, детето е добро, но превентивно е префрлено на детална контрола – објави ЈВП Умаг.

– Откако го извадивме детето од автомобилот, се појавија родителите кои ја туркаа количката во која беше, ни помалку ни повеќе, туку нивното милениче кучето, велат од ЈВП Умаг.

Неофицијално, Глас Истре дознава дека се работи за седуммесечно девојче, а случаен минувач случајот го пријавил во полиција.

Кога полицијата пристигнала на местото на настанот, пожарникарите веќе го извлекле девојчето од вжештениот автомобил. Родителите кои неодговорно го оставиле бебето во автомобил се Германци.