Безживотното тело на деветгодишното момче од Србија, кое исчезна во средата наутро, како што се дознава од местото на настанот, сè уште не е извадено од вода.

Истрагата сè уште не е започната бидејќи се очекува да пристигне полициски техничар од Шабац. Покрај полицијата, на самото место се и пожарникарите и медицинскиот тим на Здравствениот дом од Богатиќ, а пристигнале и најблиските роднини.

Попладнево, околу 16 и 30 часот, на два километри оддалеченост од сливот на Дрина и Сава, двајца рибари го забележале телото.

– Не бевме сигурни дека се работи за телото на момчето, но се сомневавме дека може да биде така затоа што знаеме дека го бараат веќе четири дена. За секој случај, повикавме пријател кој работи во полиција и тој пристигна брзо, вели еден од рибарите.

Потоа, се приближиле до местото каде се насукало безживотното тело.

– Тоа е практично островче во залив на кој не може да се пристапи од брегот, туку само од водата. Иако нивото на водата во Дрина се зголеми, тој останува остров што личи на бара, но беше тешко да се пристапи бидејќи има многу гранки. Се приближивме колку што можевме, а потоа поминавме низ водата додека не се приближивме доволно, вели полицаецот кој го пронашол телото на момчето.

По завршувањето на истрагата, по наредба на јавен обвинител ќе се изврши обдукција.

За жал, сомнежите дека момчето се удавило во средата се исполниле, но до ден денес многумина веруваа дека момчето е живо. Семејството денес, преку социјалните мрежи, веруваше дека момчето е сè уште живо, бидејќи дводневниот претрес на нуркачите на реката и полицијата на брегот не даде резултат, по што ги повика жителите да започнат да го чешлаат теренот долж реката утре наутро.