Пензионираниот пожарникар Горан Џониќ (59) од Моравац, кој е осомничен дека ноќта меѓу 26 и 27 септември ги киднапирал и брутално ги убил својот братучед Горан Ѓокиќ (57), сопругата Гордана (56) и ќерката Лидија (26), ноќта пред погребот бдеел над ковчезите на жртвите кога телата биле донесени од капелата во куќата на Ѓокиќ во Моравац.

Според присутните очевидци, Ѓокиќ бил прилично смирен, но „неприродно блед“ до тој степен што еден сосед од селото го прашал зошто има „мртвачко бледило“. Ѓокиќ дополнително ги шокирал присутните со прашањето: „Што би правеле некои ако некој ги обвини за вакво убиство, а тие не го направиле тоа?“.

– Таа вечер кога од капелата беа донесени телата на Горан, Гордана и Лидија, ден пред погребот, на 6 октомври, присуствуваше и Џониќ. Кога отидовме да запалиме свеќи, и го видов таму со соседите, имаше многу луѓе. Тој седеше на клупа, а јас седнав до него, запалив цигара и му реков: „Гледај што е направено, Џониќ?“.

– Цела ноќ седеше покрај ковчегот. Немаше никаква реакција, се однесуваше речиси нормално. Само тој беше многу блед. Му реков, имаш боја на мртовец, што ти е? Никогаш во животот не сум те видел толку блед, што се случува со тебе? Сите знаат дека има висок шеќер, му реков „оди дома и измери си го шеќерот“. И не можете да поверувате што рече: „Замислете, некој ве напаѓа, ве обвинува за ова убиство, а вие не сте го сториле тоа?, раскажува еден сосед од селото.

Мештаните велат дека тогаш никому не му паднало на памет зошто Џониќ го кажува тоа, но сега е јасно дека правел отстапка. Според кажувањата на соседите од селото, Џониќ цела ноќ седел покрај ковчегот на тројцата Ѓокиќ и пред зори си заминал дома.

Мештаните сведочат дека Џониќ ја повторил истата реченица следниот ден, односно на денот на погребот.

– Ми рече: „Што мислиш, сега толку да те обвинуваат дека си направил вакво убиство, а не си извршил убиство, што би направил?“. Му реков: „Знам дека сум чист пред Бога, а кој тоа го направил, ќе се утврди, може да ме обвинуваат колку сакаат, од што да се плашам ако не го направив тоа“. Така му кажав. И продолжи: „Не се важни соседите, но како ќе го погледнете тоа семејство во очи“. Повторно му реков: „Ако знам дека сум чист пред Бога и дека не сум го сторил тоа, нема од што да се срамам“. И така го завршивме разговорот – сведочеше жител на Моравац.

На бдеењето во куќата и на погребот на Ѓокиќ присуствувал и Џониќ, но многу се трудел да не го фатат објективите на фотоапаратите и камерите. Плачеше пред присутните, ја кубеше косата и се запраша: „Кој можеше да направи вакво нешто?“.

Горан Џониќ најпрво е уапсен, откако во овоштарникот на неговиот син Стефан, кој отсуствувал од работа, биле пронајдени околу 43.000 евра и биле закопани во овоштарникот, а помал дел биле сокриени во правосмукалка во куќата. Уапсени се и двајца негови синови, пожарникарот Милан и војникот Стефан, иако кобната вечер биле на своите работни места. Самиот Џониќ ги довел во врска со злосторството, а на прашањето од полицијата дали неговите синови се способни да направат такво нешто, тој одговорил: „можеби се“.

Подоцна го смени исказот, и за убиството ги обвини браќата К.М и А.М од Моравац, познати по прекарот Јојка. Едниот од браќата го посочил како директен сторител, другиот како соучесник, исто како и нивниот пријател Д.П. од соседното село кој живее во странство, иако сите досега утврдени материјални докази го поврзуваат само Џониќ со делото.

ДНК на Џониќ е пронајдена на пари и торба која била пронајдена закопана во овоштарник зад куќата на неговиот син во Моравац, во коренот на една слива. Во неговиот стан во Алексинац бил пронајден пиштол, а со балистичко вештачење било потврдено дека од него е извршено убиство.

Освен тоа, на денот на исчезнувањето на Ѓокиќ, на 26 септември, Џониќ е снимен како полни гориво во туба на бензинска пумпа во Житковац. Истиот ден бил во Тешица, во близина на местото каде подоцна, на 2 октомври, бил пронајден запалениот „пасат“ на настраданите. Во Моравац од Тешица тој ден бил донесен од сосед, на кој му рекол дека моторот му е кај мајсторот, додека мајсторот подоцна потврдил дека моторот го поправал тој, но во август, па се сомнева дека тој ден, на местото каде што го запалил пасатот, скрил скутер. Ноќта на убиството, скутерот на Џониќ е снимен во Тешица како се враќа во Моравац.

Потврдено е алибито на Стефан и Милан

Во Вишото јавно обвинителство почна сослушувањето на сведоци. Првата петорка од колегите на Стефан сведочеше дека ноќта на убиството тој бил во касарната во Копнената безбедносна зона кај Медвеѓа и дека не можел да го напушти објектот без никој да го забележи.

Сослушани биле и колегите на Милан од противпожарната бригада во Алексинац, кои потврдиле дека Милан кобната вечер бил на смена на работа.