„Танцувавме, а потоа ги почувствував неговите раце на задникот“, вели 20-годишна девојка која работи како волонтерка на Евровизија.

Во разговорот за италијанскиот дневен весник „кориере дела сера“ студентката по право, која работи како волонтерка на музичкиот фестивал, раскажува за една непријатна случка.

„Бев со другите волонтери, странските танчери долго време зјапаа во нас и потоа ни пријдоа. Танцувавме блиску заедно, а потоа почнавме да ги чувствуваме нивните раце врз нас. Кога сфативме што се случува, ја сменивме просторијата на забавата“. Франческа (името е измислено) има 20 години, студира право. Таа признава дека не е долгогодишен фан на Евровизија.

Кога ѝ понудиле да стане волонтер назначена во делегацијата на пејачка од Северна Европа, таа со љубопитност прифатила. Во неделата учествувала на забавата на Реџиа ди Венариа, каде што се случила злоупотреба.

Дали волонтерите беа поканети на ВИП забавата?

„Не, само тројца домаќини беа доделени на секоја делегација“

Какви работни места имате?

„Ние сме волонтери на услуга на делегацијата. Ги следиме насекаде. Со моите отидов да го посетам Ступиниги (селце со околу 200 жители). Потоа, тривијално, мораме да им послужиме чаша вода кога се жедни“.

Како батлери?

„Па, гостите од Молдавија отидоа да му купат играчка воз на менаџерот. Накратко, им помагаме со јазикот, резервираме ресторани или такси. Шефовите на волонтерите ни рекоа: „Треба да правите што сакаат. Освен плаќањето на сметките “.

Да се ​​вратиме на неделата, каква беше атмосферата?

„На почетокот беше многу досадно, беше свежо. Потоа, по седум часот, ние домаќините ги соблековме портокаловите маички и се облековме малку поелегантно. И почнавме да танцуваме “.

И дали климата се промени?

„Да, ги заразивме сите. Во барот се служеа бесплатни пијалоци. Се испи толку многу што останавме без алкохол. Се претвори во „дива“ забава, како диско“.

Тогаш што се случи?

„Тука беа танчерите на еден странски уметник. Тие се оние кои во интервјуто на модната ревија изјавија дека сакаат италијански девојки. Еден црн и еден бел. Тие упорно гледаа во нас пред да се приближат до нашата група. Беа досадни.

Кој беше таму друг освен тебе?

„Уште три домаќинки“.

И тогаш?

„Почнаа да танцуваат, да не вртат и потоа почнаа да не допираат“.

Да ве допираат?

„Се подолу, не добираа за задниците“

Добро е што била елегантна забавата..

„Една друга домаќинка на една источно европска делегација рече дека треба да го замоли менаџерот да престане да ја допира“

Присуствуваше на сцената?

„Ми ја раскажа. Но затоа пак, видов како една домаќинка решително оттурнува еден уметник кој се обиде да ја бакне“.

Им го пријави ли инцидентот на твоите одговорни?

„Не, не сакам да создавам проблеми“.

Но дали тие балетаните сфатија дека вие сте волонтери?

„Да, ја имавме значката и зборувавме италијански. Тоа беше очигледно. И тогаш тие беа уште поупорни со нас “.

Што значи тоа?

„Пејачката од Кипар исто така доби големо внимание. Но, со неа тие не си дозволија да ја надминат границата “.

Зошто не реагираше?

„Во дискотеката ќе споделев неколку шамари“.

И што се случи кога си отиде?

„Тие танчери се нафрлија на други девојки“.