Мутијала Гадаја го закопал телото на неговата сопруга Гиријама (70) на 15 мај, за која се верувало дека починала од корона во болница во Андра Прадеш, Индија. Со солзи се простил од својата сопруга и на 2 јуни сите биле шокирани затоа што сопругата на Мутијала се појавила дома, односно таа се вратила дома…

Сопругата на Мутијала била примена во Општата болница Вијајавада на 12 мај поради симптоми на ковид. На нејзиниот сопруг му било дозволено да ја посети, но кога тој дошол во болницата на 15 мај, таа не била во одделот за деца. Сестрите му рекоа дека нејзината состојба се влошила и дека починала.

Да бидат работите уште полоши, тие му дале завиткано женско тело во мртовечницата, за да може да ја закопа својата сакана сопруга во родното село.

Скршениот Мутијала го пренел телото до селото. Плашејќи се да го одвитка своето тело за некој да не се зарази уште истиот ден, си помислил, ја погребал сопругата, пренесуваат индиските медиуми.

Тоа не било крајот на неговата несреќа. Неколку дена подоцна, на 23 мај, тој ја добил веста дека неговиот син Рамеш (35) починал како резултат на ковид во болницата Камам.

Семејството, во тага и очај, одлучиле да организираат комеморација за двајцата кои починале на 1 јуни, но еден ден подоцна Гиријама се појавила пред вратата од куќата.

Гиријама пристигнала дома прилично лута, бидејќи не само што сопругот престанал да ја посетува, „туку тој дури и не достојувал да дојде по неа откако била пуштена од болница“. Старите жени дале 3.000 рупии за да може да се врати дома.

Од болницата соопштиле дека истрагата е во тек, а локалниот инспектор рече дека досега нема извештаи за вакви пропусти против болницата каде лежела Гиријама.