За несреќата со автобусот на автопатот Струма може да има три причини. Ваков став изрази сообраќајниот експерт Јонко Иванов за ТВ Нова.

45 лица загинаа откако се запали патнички автобус со македонски регистарски таблички. Трагичниот инцидент се случил во вторник вечерта во 2 часот по полноќ во близина на селото Бошнек. Пламенот избувнал откако возилото удрило во заштитната ограда.

„Може да се работи за технички дефект. Тоа може да биде здравствен проблем или возачот да заспие. Третата е дека ако врнело можеби придонело за трагедијата“, објасни Јонко Иванов.

„Ваквите автобуси обично имаат двајца возачи. Нивните одмори треба да се откријат на граница“, објасни тој.

„Несреќата се случила на место со концентрација на ПТП-а (несреќи). Таму профилот е сосема поинаков – со различен – со стрмни падини и спуштања. Всушност, не знаеме на кое место се случила несреќата и со која брзина се движел автобусот, а времето е лошо – прашина на коловозот со дождот, како и лоши ознаки – сето тоа можеби придонело за трагедијата. Ова во студиото на „Здраво Бугарија“ го изјави експертот за безбедност на патиштата Јонко Иванов.

Според него, има смачкана заштитна ограда од 50 метри.

„Тоа значи дека автобусот не може да тргне додека вози. Доколку тоа се случеше, возачот можеше да реагира и да им даде инструкции на луѓето во возилото. За мене тоа значи дека е или техничка неисправност или грешка на возачот, плус лоши временски услови. Можеби имало здравствен проблем на возачот. Овие автобуси на толку долг пат треба да патуваат со двајца возачи“, нагласи Иванов.

Според неговата изјава, покрај тоа што може да се забележи дека нема трага од кочење на автобусот, зачудувачки е што од 2 часот ноќта до 8 часот наутро немаме слики за состојбата. Изненадувачки е и тоа што нема сведоци за несреќата, рече Иванов.