Рускиот претседател Владимир Путин издаде наредба да се стави нуклеарно оружје во состојба на подготвеност. Но, колку такви оружја навистина има Русија?

Аналитичарите велат дека потегот на Путин треба да се третира како предупредување до другите земји да не се мешаат во ситуацијата со Украина, а не како вистинска најава за употреба на нуклеарно оружје.

Нуклеарното оружје постои речиси 80 години и многу земји го гледаат како гаранција што ја обезбедува националната безбедност.

Колку нуклеарно оружје има Русија?

Бројките се проценки, но според Здружението на американски научници, Русија има 5.977 нуклеарни боеви глави, или уреди кои се активирач за нуклеарна експлозија. Оваа бројка ги вклучува и оние кои се надвор од редот и треба да бидат демонтирани, 1.500 од нив.

Од преостанатите 4.500, повеќето се стратешко нуклеарно оружје, балистички проектили или проектили кои можат да погодат далечни цели. Токму овие оружја обично се поврзуваат со нуклеарна војна.

Останатите се помали и помалку деструктивни нуклеарни оружја со краток дострел што се користат на боиштата или на море. Но, тоа не значи дека Русија нема илјадници нуклеарни оружја со долг дострел на подготвеност.

Експертите проценуваат дека околу 1.500 нуклеарни боеви глави моментално се распоредени во базите и подморниците.

Како стојат во споредба со другите?

Девет земји во светот имаат нуклеарно оружје. Тоа се Кина, Франција, Индија, Израел, Северна Кореја, Пакистан, Русија, САД и Обединетото Кралство.

НАТО, односно САД, Франција и Велика Британија имаат вкупно 5.943 парчиња, од кои 5.428 се во САД, 290 во Франција и 225 во Обединетото Кралство.

Кина има 350 боеви глави, Пакистан 165, Индија 160, Израел 90 и Северна Кореја 20.

Кина, Франција, Русија, САД и Обединетото Кралство се меѓу 191-та земја што го потпишаа Договорот за нуклеарно оружје. Со тоа тие се обврзаа да ги намалат залихите на нуклеарно оружје, односно се обврзаа целосно да ги елиминираат. Договорот навистина доведе до намалување од 70-тите и 90-тите. Индија, Израел и Пакистан никогаш не се приклучија на Договорот. Северна Кореја го напушти во 2003 година.

Од деветте земји со нуклеарно оружје, Израел е единствената која никогаш официјално не признала дека има програма за нуклеарно оружје. Украина нема никакви нуклеарни боеви глави, а спротивно на обвинувањата на Путин, нема докази дека се обиделе да ги набават.

Колку е деструктивно нуклеарното оружје?

Нуклеарното оружје е направено за да предизвика максимално уништување. Радиусот и степенот на уништување зависи од неколку фактори. Првата е големината на боевата глава, втората е колку високо над земјата е детонирана, третата е околината.

Дури и најмалата боева глава може да предизвика голема штета и трајни последици. Бомбата која уби 146.000 луѓе во Хирошима била 15 килотони. Денешните боеви глави можат да бидат до 1.000 килотони. Малкумина би можеле да преживеат нуклеарен напад во самата зона на експлозијата.

По заслепувачкиот блиц доаѓа огромна огнена топка и ударен бран што може да уништи згради и други структури во радиус од неколку милји.

Дали треба да бидеме загрижени?

Веројатноста за нуклеарен конфликт во моментов е малку поголема од вообичаеното, но сепак е мала.

Министерот за суштинска одбрана Бен Валас изјави за Би-Би-Си дека Британија досега не виделе промена во позицијата на руското нуклеарно оружје. Сепак, тоа ќе продолжи внимателно да се следи, пишува Би-Би-Си.