Стеван Ѓокиќ, директор на српската Детективска агенција за безбедност (ДБА), почина вечерва како последица на корона вирусот на 44-годишна возраст. Во последните две години тој беше активен учесник во јавниот живот во Србија, како аналитичар на актуелности, особено на настани поврзани со борбата против криминалот.

Тој низ годините вложил големи напори во борбата против наркоманијата, педофилите и сектите. Ѓокиќ е поранешен полицаец кој се преселил во приватниот сектор во 2002 година. Оттогаш долги години професионално се занимава со работа на приватен детектив и консалтинг за безбедност.

Еден од ретките Срби кои поминале основна обука како профилист во британски МИ5. Тој беше еден од секретарите на Светската асоцијација на детективи, но на почетокот на вооружените конфликти во Либија, поради јавната поддршка за полковникот Гадафи, веднаш беше сменет од функцијата. Набргу потоа станал член на Руската асоцијација на детективи.

Бил директор на Детективската агенција за безбедност ДБА, пред која повеќепати бил наградуван од државни и приватни институции во Србија и странство, а сега беше директор на Агенцијата ДБА.

Организираше и работеше на трибини и семинари кои се занимаваа со проблематиката на сектите и наркоманијата во Србија. Иницијатор и учесник во бројни хуманитарни акции. Докторирал на АУГП на тема „Меѓународен мир и безбедност“.