Истражувањата покажуваат дека некои крвни групи се поотпорни на болести, па луѓето со таа крвна група живеат подолго.

Истражувањата покажаа дека крвната група може да влијае на целокупното здравје на една личност.

Научниците докажаа дека луѓето со крвна група А се помалку отпорни на маларија отколку другите крвни групи, па затоа може да се каже дека крвната група А е „послаба“ од другите.

Која крвна група е најсилна или најотпорна на болести?

Поради организмот отпорен на болести, луѓето со крвна група 0 живеат најдолго.

Долгорочните студии покажаа дека крвната група која ги надминува сите други е крвната група 0. Докажано е дека луѓето со крвна група 0 имаат помал ризик од кардиоваскуларни болести како што се мозочен удар и срцев удар, дека имаат проблеми поретко отколку други крвни групи.

Тие се со помала веројатност да страдаат од одредени видови на рак, како што се рак на панкреасот и рак на желудник.

Една од досега откриените причини зошто крвната група 0 е најздрава е тоа што крвта во оваа група содржи помалку молекули што можат да предизвикаат згрутчување на крвта, а срцевите и мозочните удари се предизвикани од згрутчување на крвта.

Покрај тоа, она што е добро за срцето е исто така добро за мозокот, така што многу кардиоваскуларни фактори на ризик се исто така фактори на ризик за ментални болести.

На пример, познато е дека високиот холестерол и дијабетесот, кои можат да предизвикаат кардиоваскуларни болести, се поврзани со деменција и Алцхајмерова болест.