Страшна трагедија во Хрватска. Денеска попладне, околу 14 часот, во Драва се удавило четиригодишно дете, кое низ отвор меѓу две даски си играло на еден од понтоните поставени покрај брегот на реката паднало во водата. Очевидци велат дека мајката на детето веднаш почнала да бара помош и да вика, дури и самата влегла во водата да му помогне, но детето не можело да се спаси.

Наводно, неговото тело за кратко време двапати се појавило на површината на водата, но, за жал, немало начин да се спаси. Полициските нуркачи многу брзо пристигнале на местото на настанот и почнале да трагаат по детето, но по неколку часа поточно во 16:44 часот само го пронашле неговото безживотно тело многу блиску до местото од каде што паднало во реката.

Вук Огњеновиќ од Осиек, кој живее недалеку од местото на оваа голема трагедија, од терасата слушнал дека на Драва се одвива вистинска драма.

– Ја чистев терасата и слушнав како некој врескаше неколку пати, беше крик по крик, речиси нечовечки… Истрчав и наидов на жена која беше во вода речиси до врат. Зборуваше некохерентно од шокот и не можев да разберам што зборува. Претпоставував дека е дете, иако се надевав дека не е. Таа ми кажуваше и покажуваше: „Ене, таму, таму!“, а јас и реков дека ќе одам малку низводно и ќе тргнам кон неа. Таа ми рече: „Не, не, не! Таму го видов!’.

Пливав кон него на околу 50 метри возводно, потоа отидов меѓу понтоните и ги раздвоив и со нозете почувствував меѓу чамците. Истрчав кон касарната, па се враќав. Потоа уште еднаш влегов во водата и се обидов да го најдам. Соседот кој исто така ги слушнал врисоците и дотрчал, успеал да дознае дека се работи за четиригодишно дете. Мислев дека го барам малото момче десет минути, но подоцна ми рекоа дека го барам повеќе од еден час – го раскажал ова страшно искуство човекот. Тој додаде дека при потрагата и самиот во еден момент се заплеткал под понтонот, па морал да излезе од водата.

Причините за оваа трагедија ќе бидат утврдени со обдукција, а лекарска помош и била укажана и на мајката на детето.