„Драга жено,

Го пишувам ова писмо за да те известам дека те оставам засекогаш. Јас бев добар сопруг седум години, но не добив ништо за возврат. Последните две недели беа особено ужасни. Капката што ја прелеа чашата беше повик од твојот шеф, кој рече дека си ја напуштила работата.

Минатата недела се врати дома и не забележа дека имам фризура која е невообичаена, го подготвив твоето омилено јадење за вечера, па дури и облеков нови свилени гаќи.

Изеде сè за две минути, ја гледаше твојата сапунска серија и отиде директно да спиеш. Не сум слушнал да речеш дека ме сакаш, не сакаш да сториш нешто што ги врзува мажот и жената.

Или се гледаш со некого, или не ме сакаш повеќе. Во секој случај, те напуштам!

Твојот поранешен сопруг.

Одговорот на жената:

„Драги поранешен мажу,

Долго време, ништо не ме задоволи како твоето писмо.

Во право си, ние сме во брак веќе седум години. И што викаш? Добар сопруг, а? Ха, ха, далеку си од тоа, далеку ..

Гледам сапунски серии бидејќи ми стана досадно твоето готвење. На крајот на краиштата, во последно време ни тоа не помогна многу.

Ја забележав твојата нова фризура минатата недела, а сè што сакав да кажам беше: „Изгледаш како баба!“. Бидејќи мајка ми ме научи да кажувам добри работи или да молчам, се решив да молчам.

И кога го готвеше моето омилено јадење, мора да ме мешаше со сестра ми, затоа што не јадам свинско месо веќе седум години.

Патем, за твоите нови свилени гаќи … Забележав, но немав коментар кога видов дека тие сè уште имаат етикета од 49,99 долари. Веројатно е случајност, но токму тоа утро, сестра ми позајми 50 долари од мене…

Без оглед на тоа, сепак те сакав и мислев дека ќе ги решиме сите наши несогласувања. Така, кога ја освоив лотаријата од 10 милиони долари, ја напуштив работата и купив два билети за Јамајка. Но, кога се вратив дома, го најдов твоето писмо. Па, што да кажам, ништо не се случува без причина …

Се надевам дека ќе бидете среќни во вашиот нов живот. Мојот адвокат рече дека благодарение на твоето писмо, нема да ги добиеш парите од мене. Па … Поздрав срце!

Твојата поранешна сопруга, богата и слободна!

П.С. Не знам дали некогаш сум ти кажала, но сестра ми Карла на раѓање беше Карло…

Имајтe убав ден! “