– Иако е обичај покојникот да почива во мир, српското село Котража тоа не е случај со покојните Мирослав и Данојла. Очигледно деновите во другиот свет ги поминуваат во специфична изолација, бидејќи поради нерасчистени семејни и имотни односи, нивните гробни места на локалните селски гробишта се целосно оградени со вистинска жица.

Тоа ги спречило семејството и најблиските да ги посетат и да запалат свеќа. Гробиштата ги заградила нивната роднина Јулка, која тврди дека наследниците на починатата незаконски одзеле парче од имотот на нејзиниот дедо, а дали Мирослав и Данојла ќе мора да го сменат вечниот дом ќе одлучи судот.

„Се договоривме со претходниот сопственик на имотот, кој е наш братучед. Првично му понудивме пари за земјиштето, што тој одби, па му ветивме дека кога ќе умре, ќе му ископаме гроб, што јас го направив по неговата смрт, па го „пребивме долгот“.

Меѓутоа, неговата ќерка која подоцна ја наследи парцелата, ги огради гробовите на моите родители со жица висока над еден метар за да не можеме да се приближиме. Таа бара пари за тоа земјиште, без разлика на претходниот договор што го имавме со нејзиниот татко, изјави за РИНА синот на починатиот Мирослав, Љубомир Радивојевиќ.

📸

📸