Епидемиски бранови кои се менуваат еден по друг, огромен број на заразени со омикрон сојот, но и присуство на вируси кои се вообичаени во студените месеци, сето тоа наведува некои граѓани да веруваат дека се заразиле со новиот сој на коронавирус во период од неколку недели.

Но, дали е тоа воопшто можно?

До август 2020 година, истражувачите воопшто не беа сигурни дали е можна реинфекција. Сепак, во текот на летото на првата пандемија беше констатиран првиот случај на повторување.

Во студиите, реинфекцијата обично се дефинира како втор позитивен PCR тест добиен најмалку три месеци по првиот позитивен PCR.

Причина за тоа е фактот што тестот може да покаже дека лицето е позитивно со недели по болеста, иако нема никакви симптоми.

Оние земји кои ја следат реинфекцијата, како што е Обединетото Кралство, забележуваат во своите извештаи дека многу почести реинфекции се случиле за време на бранот омикрон.

Резултатите за периодот од 5 до 20 јануари беа објавени во средата, а според нив, две третини од заболените во овој период изјавиле дека претходно се заразиле со Ковид 19.

Она што е ограничување на оваа студија е што претходната инфекција е евидентирана врз основа на извештајот на испитаникот, па затоа не е потврдена од независен здравствен работник.

Оттука, авторите наведуваат дека не е сигурно колку позитивни ПЦР тестови за Ковид може да се сметаат за реинфекција и колку се позитивни овие резултати бидејќи има траги од првата инфекција во телото.

Претходно, Обединетото Кралство ХСА објави извештај кој покажува дека имало 425.890 можни реинфекции од почетокот на пандемијата до 9 јануари, од кои дури 11 отсто се забележани во последната извештајна недела.

Но, како што се наведува, станува збор само за можни реинфекции, бидејќи за да се потврди повторната инфекција, потребно е да се направи секвенција на примерокот и да се утврди дали навистина се работи за повторна инфекција.

Во исто време, резултатите од истражувањето на Заводот за статистика на Велика Британија покажаа дека стапката на повторна инфекција се зголемила со доаѓањето на омикрон.

До декември 2021 година, стапката на повторна инфекција беше 12,7 на 100.000, за да се зголемила на 20,8 на 100.000 во следниот месец.

Исто така, беше забележано кои симптоми ја придружуваа повторната инфекција и беше констатирано дека во последниот период, во моментот на омикрон, луѓето имаат исти шанси да имаат симптоми при првата и за време на втората инфекција.

Ова не беше случај во времето на доминација на делта (кога беше посигурно дека симптомите ќе се појават со друга инфекција) или доминација на алфа соеви (кога првата болест обично беше придружена со знаци на болест).

Конечно, друг извештај од Империјалниот колеџ покажува дека ризикот од реинфекција во шест месеци по болеста е 5,4 пати поголем кај омикрон отколку кај делта варијантата.

Ова значи дека додека претходната болест штитела 85% од случаите од делта инфекција, сега таа заштита е намалена на 19%.

Затоа германскиот министер за здравство Карл Лаутербах бара потврдата за прележан ковид да важи три месеци наместо претходните шест како услов за слободно патување во рамките на Европската унија.

– Лицето кое е заразено со делта варијанта по три месеци може да се реинфицира со омикрон. Веќе успеавме да го промениме во Германија (времетраењето на потврдата за ковид), ќе се обидеме и во Европа – изјави Лотербах за ЗДФ.

Ниту една од претходните студии не покажа дека е можно да се заразиме со омикронската варијанта во интервали од неколку недели. Такво нешто тешко може да се покаже, бидејќи новиот сој е во Европа само околу два месеци.

Сепак, големо внимание на Твитер предизвика објавата на Ерик Фајгл-Динг, американски епидемиолог, кој претходно работеше како истражувач на Харвард и кој беше меѓу првите што предупреди на опасноста од нов коронавирус во јануари 2020 година. .

Тој сега пишува дека има многу анегдотски сведоштва за повторна инфекција со омикронската варијанта.

– Ова е секако возможно ако првата инфекција со сојот омикрон вклучува инфекција со мала доза на вирусот и ако не го стимулира доволно имунолошкиот систем или ако сте имунокомпромитирани. Бидете внимателни луѓе – напиша Феигл-Динг.

Сепак, истражувачите наведуваат дека иако такво нешто е можно, особено кај имунокомпромитирани лица чиј организам не создал претходна заштита за време на инфекцијата, се очекува дека ваквите настани се исклучително ретки.

Она што досега е познато е дека на зачестеноста на реинфекциите влијае и вакцинацијата, односно дека оние кои ја примиле вакцината, особено бустерот, имаат помали шанси за таканаречен пробив на имунитетот.