На крајот на септември на патот Чантавир кај Суботица беше пронајдено младенче лав.

Случаен минувач го запрел автомобилот и го тргнал од патот и повикал полиција. Вработените во зоолошката градина Палиќ се грижеле за лавицата и го сместиле животното во нивното засолниште.

Веднаш објавија дека животното е слабо и во многу лоша состојба. Сега на Фејсбук објавија дека е уште полошо. Во последните десет дена четири пати му ваделе крв, а резултатите не се добри.

„Постои сомневање дека и откажуваат бубрезите и црниот дроб“, велат тие.

Лавицата е на терапија по совет на ветеринари од меѓународни организации кои се занимаваат со закрепнување на големи мачки (особено лавовите во Јужна Африка и Холандија), па се избегнати сите лекови кои дополнително може да ги оштетат овие органи кај лавовите.

„Откако почна сама да зема вода и храна, се надевавме дека можеби сепак е добро, но нејзините органи сега почнуваат да ѝ откажуваат. По продолжено гладување и слабост, нејзината општа состојба е многу лоша. Самата потреба да се задржи во затворен простор за нејзино закрепнување е многу стресен за лавицата, која сега е на возраст кога треба да си игра и да ја истражува околината.Дури и да ѝ се вратат силите, сигурно е дека ќе продолжиме да имаме такви проблеми бидејќи е многу тешко е да се обезбеди потребниот одмор“, појаснуваат тие и апелираат до сите да се освестат дека ваквите животни не можат да се чуваат како домашни миленици.

„Многу е себично, неодговорно и арогантно да се смета дека неколкумесечната забава е вредна за страдање и стрес како што ова кутро суштество сега страда. Затоа апелираме до сите граѓани да не купуваат егзотични животни и да го пријават секој што чува такви видови и се занимава со нивната трговија.Се надеваме дека малата лавица ќе може да се врати од работ на смртта по сите злоставувања што ги доживеала од „луѓето“ кои живеат меѓу нас“, заклучуваат тие.

Не е познато како младенчето лав завршило на патот.