Два часа откако помошник началникот на полицијата и началник на Управата за криминалистичка полиција Антонио Геровац одржа конференција за исчезнувањето на Матеј Периш (27) од Сплит, со информации излегоа и од МВР на Србија. Тие издадоа соопштение во кое ги реконструираа движењата на Матеј, како и нови снимки од ноќта кога исчезна.

Зборувајќи за видеото на кое се гледа како предмет или лице плови по реката Сава, МВР соопшти:

– Со лоцирањето на телефонот на Матеј преку базни станици, индикативно беше движењето на еден објект во реката Сава. Времето и рутата на движење на овој објект во реката се совпаѓа со движењето на телефонот на Матеј. Во овој кадар, кога Сава влегува во Дунав ќе видите објект. Времето и местото се совпаѓаат со движењето на телефонот на Матеј.

Реконструкцијата на тој дел од снимката можете да ја погледнете околу 8-мата минута од видеото.

Да потсетиме, видеото денеска го коментираше и началникот на Управата за криминалистичка полиција, Антонио Геровац, кој потврди дека е автентична и дека е направена ноќта кога исчезна Матеј.

„Зошто Матеј би трчал? Несериозно би било да се шпекулира зошто трчаше. Сите го видовте неговото однесување. Зошто така се однесувал не се знае. Снимката од Сава е автентична, но нема да навлегувам во приказната дали некој пливал или не. Секоја снимка е приложена на понатамошна обработка. Снимката настанала таа ноќ“, изјавил Геровац и додал дека претходните денови снимките биле прегледувани со часови.

Српското МВР објави целосна реконструкција

МВР на Србија објави реконструкција на движењето на Матеј ноќта кога исчезна. Еве ја нивната изјава:

„МВР апелира до медиумите и ги повикува да се воздржат од објавување неточни и непроверени информации и објавување видео снимки во јавноста со инсинуирање на настаните кои претходеа на исчезнувањето на хрватскиот државјанин Матеј Периш, бидејќи со дезинформации ја попречуваат истрагата.

Полицајците прегледале стотина часовни материјали, снимки од сите надзорни камери од трасата на Периш и околината и врз основа на нив направиле реконструкција на неговото движење, од моментот на излегување од салата Бетон во 1.43 часот до спуштањето кон Сава во 1.52 по полноќ, по што секоја трага се губи.

„Тој не комуницирал со никого освен со таксистот“

Од прегледот на сите снимки, јасно е дека Матеј од моментот кога ја напуштил Бетон салата, освен со таксистот што го запрел и со кого полицијата разговарала, не бил во контакт и интеракција со ниту едно лице.

Потенцираме дека во досегашниот тек на истрагата, полицијата извршила разговор со пријателите на Матеј кои вечерта биле со него, персоналот на клубот, сите сведоци и дека врз основа на сите изјави е пресудена секоја можност на неговото исчезнување да му претходела конфликт или тепачка.

Припадниците на МВР, различни организациски единици, трагаат по Матеј Периш веќе 13 дена, а од пријавата за неговото исчезнување на 31 декември минатата година, вложуваат максимални напори и ги преземаат сите мерки и дејствија од нивна надлежност да го најдат момчето.

Апел до медиумите

Во потрагата, меѓу другите, се вклучени и членови на Полициската управа за град Белград, во која е пријавено исчезнувањето, Полициските канцеларии за безбедност на реките, припадници на Жандармеријата, Полициската бригада и припадници на полициските управи Панчево, Смедерево и Пожаревац. За пронаоѓање на Матеј Периш преку Интерпол биле известени и полициите на околните земји.

„Уште еднаш апелираме до медиумите и ги повикуваме да не шират дезинформации и да не пласираат непроверени снимки кои инсинуираат наводни сценарија кои претходеле на исчезнувањето поради чувствителноста на темата, сочувство со родителите и семејството на исчезнатиот млад човек и нарушување на натамошниот тек на истрагата“.