Под мотото „Имаме должност“, Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) денеска излезе на најавениот сенароден собир во знак на протест против предлог-законите за родова еднаквост и за матична евиденција за кои вели дека се сериозна закана за општеството.

На собирот во знак на протест се дојдени и граѓани од други градови. Дел од нив со организиран превоз, односно автобуси допатуваа до Скопје

Собирот е почнат од 18 часот пред Соборниот храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје.