Најчестиот тип на опаѓање на косата се нарекува андрогена алопеција, позната и како „опаѓање на косата од машки модел“ или „опаѓање на косата од женски модел“.

Ова обично предизвикува поизразени „залистоци“ кај мажите или губење на косата на скалпот кај жените. Околу половина од мажите постари од 50 години и половина од жените постари од 65 години се погодени од оваа појава, наведува организацијата „Alopecia UK“.

Возраста не е единствениот фактор

Постојат десетици причини зошто косата може да се истенчи или да опаѓа, а некои од нив се јавуваат дури и кај младите луѓе. Трихологот Кевин Мур тврди дека премногу сол во нашата исхрана дефинитивно може да му наштети на здравјето на нашата коса и потенцијално да предизвика нејзино опаѓање.

„Премногу сол ќе предизвика акумулација на натриум околу фоликулот на косата. Ова влијае на циркулацијата на крвта во фоликулот на косата и спречува есенцијалните хранливи материи да стигнат до фоликулот. На крајот, ова предизвикува косата да стане безживотна, досадна, па дури и предизвикува губење на косата“, изјави тој за британски GQ.

Она што е заедничко за една кесичка чипс, сланина или инстант супа од кесичка е тоа што тие се претежно богати со сол, што според експертите може да биде причина за проретчување на косата. Сепак, премалку натриум, исто така, може да доведе до проблеми со растот на косата, вели Мур. Тој рече:

„Премалку сол ќе ја намали содржината на јод во телото, кој е неопходен за правилно функционирање на тироидната жлезда. Така, ако е неурамнотежен, вашата коса страда, а како резултат на тоа, косата може да биде безживотна, да нема сјај, па дури и тенка“, додаде тој.

Косата се потпира на витамини и минерали од исхраната

На пример, железото и витаминот Б5 можат да спречат проретчување на косата и да одржат здрав скалп, додека протеините се неопходни за сила и сјај.

Но, имајќи предвид дека може да има фактори на животната средина кои го поттикнуваат или влошуваат опаѓањето на косата, што е многу честа појава, проблемот најмногу се сведува на генетска компонента.