Многу луѓе мислат дека е лесно за убавите луѓе, но мене ми е полошо поради тоа. Ми го загорчуваат животот. Не веруваат дека постојам, не веруваат дека сум вистинска колку сум убава. Тие мислат дека сум некој вид робот. Прилично е дискриминаторско што ме бришат од Инстаграм затоа што изгледа затоа што сум премногу убава за да постојам“, се пожали Вероника Рајек (25), модел од Словачка, која живее во Виена.

Таа тврди дека постојано го бришат нејзиниот профил на Инстаграм затоа што поединци пријавуваат дека е лажен – не веруваат дека е „толку нереално убава“.

Во 2016 година, Вероника беше финалистка на изборот за Мис на Словачка. Некои се убедени дека таа имала естетски корекции, што таа остро негира. Вели и дека не ги разубавува фотографиите кои ги објавува на социјалните мрежи.

„Не правам никакво обликување или филтри. Јас користам само алатки за измазнување на кожата, но мислам дека тоа е нормално. Луѓето секогаш се изненадени кога првпат ќе ме сретнат”, додаде таа, истакнувајќи дека редовно добива стотици непријатни пораки, особено од жените.

„Добивам пораки од мажи кои не веруваат дека сум вистинска, но најлошите пораки на мојот Инстаграм профил доаѓаат од жени кои ме прашуваат зошто се преправам и барам докази дека навистина изгледам толку добро“, објасни таа, спомнувајќи дека над милион луѓе ја следат на Инстаграм.

„Луѓето постојано ме прашуваат дали моите гради се природни, па отидов на лекар за преглед на градите и за доказ дека се вистински, без никакви процедури на нив. Мојата докторка беше многу изненадена бидејќи мислеше дека сум ги оперирала „Таа рече дека ги имам најубавите природни гради што ги видела. Во тинејџерските години вежбав многу, па ги развив мускулите што прават моите гради да имаат толку убава форма денес“, продолжи таа.

„Се занимавам со манекенство од својата 14-та година, а на училиште често ме нарекуваа „штица“ или „жирафа без гради“ поради моите рамни гради. Гради немав до 17 или 18 години“, вели таа.

Вероника, вели таа, добро се грижи за своето тело – не пие, не оди на ноќна забава и вежба пет пати неделно. Сепак, признава дека убавината има своја цена.

„Немам многу пријатели, но се чувствувам добро. Ако се чувствувате убаво како што сте, тогаш сте убави. Ако се чувствувате сигурни во вашето тело ќе изгледате добро, рече таа.