Хрватот Матеј Периш исчезна ноќта на 30 декември 2021 година во Белград. Неговото исчезнување се уште е необјаснето, иако целото српско МВР стана на нозе, необјасниви се вистинските информации за тоа што му се случило досега.

Приватниот детектив Браца Здравковиќ ја раскажа оваа малку позната приказна за Матеј и неговиот пријател Ивор.

Целата српска јавност и јавноста во регионот беа заинтригирани од биографијата на младиот сплитчанец, а информациите кои се појавуваат од ден на ден се уште пошокантни. Имено, на еден канал на Јутјуб се појави видео за приказната за Матеј Периш и неговиот пријател Ивор, кој загинал додека заедно возеле мотор. Информациите дадени преку видеото укажуваат дека Матеј никогаш не ја прежалил тагата поради смртта на својот пријател.

– Ивор е роден на 9 јуни 1995 година и одел на училиште со Матеј, целото негово семејство било чесно. Тие личеле еден на друг, двајцата високи и плави. Иако бил талентиран за литература, Ивор одлучил да биде скипер и негувал љубов кон моторите. Него и Матеја ги споила љубовта кон моторите. Парите за моторот ги собрал сам и си го купил сам моторот. Матеј и тој со мотори отишле до Макарска, а покрај нив со автомобил поминал Виченцо. Ивор почнал да го брка Виченцо, сакал да го претекне, Матеј тргнал по него, а Ивор влегол премногу остро во кривината и изгубил контрола над моторот, по што добил фатален удар и повреда на главата. Матеј застанал, притрчал кон Ивор и се обидел да го реанимира. Во тој момент Матеј почувствувал дека душата му се распаѓа – ја раскажал тажната приказна овој детектив за српските медиуми.

Периш на срце доживотно ја носеше болката од загубата на пријателот.