Како што според Зодијакот има парови кои се особено добра комбинација за љубовта, така, тврдат астролозите, има и такви во другата крајност чија врска е осудена на пропаст.

Некои претставници на астролошките знаци воопшто не одат заедно поради разликите во светогледите и различните животни филозофии. Дури и да има страст и привлечност на почетокот, долгорочната врска е неодржлива.

ОВЕН И СКОРПИЈА

Овенот и Скорпијата се управувани од богот на војната и акцијата Марс. Ако се сакаат, се сакаат насилно и бескомпромисно, со многу страст. Сепак, иако нивниот владетел е вообичаен, претставниците на овие знаци на Зодијакот се премногу различни за да преживеат на долг рок. Овенот е поспонтан, лесно гори и експлодира, а неговата искреност во тие моменти знае да биде неподнослива. За разлика од него, отровната Скорпија чека прилика да возврати, но на подмолен и непријатен начин, што Овенот одбива да го толерира.

БЛИЗНАЦИ И ЈАРЕЦ

На почетокот, тие можат да бидат интересни еден за друг. Но, како одминува времето, тие почнуваат да се нервираат до тој степен што штом врската станува неподнослива. Јарецот посветува многу внимание на планирањето, прецизноста и редот, а Близнаците се спонтани, разиграни, избрзани и честопати многу неодговорни. Таму никој не е способен да го усвои системот на вредности на другиот, па по некое време „раскинувањето“ на врската е неизбежно.

РАК И ВОДОЛИЈА

Ракот е длабоко емотивен и треба да се чувствува безбедно и заштитено, додека Водолијата е посветена на целиот свет. Ракот себично бара време и внимание од Водолијата, што почнува да ја нервира, бидејќи има други приоритети. Во таа ситуација Ракот ќе се повреди, а Водолиите ќе бидат збунети. Ракот ќе се повлече во себе, а Водолијата ќе го гледа како јасен знак дека треба да ја напушти таа врска.

ДЕВИЦА И СТРЕЛЕЦ

Стрелецот сака да го прави она што му одговара во тој момент, без да направи јасен план. Тој има тенденција да ги запоставува обврските и да ги подреди на своето уживање. Девицата е сосема спротивно од сето тоа, кај неа се е јасно испланирано, а обврските се пред се. Таа е шокирана од каприците и авантурите на Стрелецот; ќе даде се од себе да го заузда, што ќе го сфати како „гушење“ и контрола на неговата слобода. Во таа ситуација единствено што е загарантирано е пауза, поради непремостливи разлики.