Верувале или не, тинејџерите од Србија почнуваат да купуваат вијагра на 16 години! Лекот за подобрување на потенцијата е исто така популарен кај жените на возраст од 28 до 30 години, меѓу кои хит е таканаречената „женска вијагра“, пишува српски Курир.

Од друга страна, мажите на возраст од 20 до 40 години веќе ги полнат ординациите на уролозите поради проблемите што ги имаат по користењето на тој лек.

Ова е краток извештај за состојбата во Србија, што го потврдува проф. Д -р Александар Милошевиќ, познат српски уролог. Тој одговори потврдно на прашањето дали Србија штотуку го загуби статусот на земја со „супер мажи“.

Зголемена потрошувачка

– Факт е дека потрошувачката на вијагра и слични лекови е зголемена кај помладите мажи. Ова го нарушува целиот нормален однос помеѓу партнерите. Сега, се бара таканаречената „женска вијагра“, која е пандан на машката. Станува збор за жени на возраст од 28 до 30 години. Од друга страна, тинејџерите на 16 -годишна возраст почнуваат да користат вијагра, вели соговорникот на српски Курир.

За да бидат работите уште полоши, продолжува проф. Д -р Милошевиќ, факт е дека пазарот е неконтролиран, дека овие лекови се нарачуваат преку веб -страници на Интернет, и тие често се злоупотребуваат.

Проблеми во најава

– Тоа нема да ги загрози животите на младите бидејќи тие се во добра здравствена состојба. Но, за 20 до 30 години, тие може да имаат проблеми. Веќе ми доаѓаат помлади пациенти кои користеле такви средства досега. Најголемиот проблем е што овие лекови повеќе немаат ефекти како порано. Во исто време, овие луѓе го губат либидото и имаат други проблеми кои се посложени за лекување, објаснува експертот, додавајќи дека станува збор за луѓе на возраст меѓу 20 и 40 години.

Зборувајќи за главната причина за толку многу употреба на вијагра и слични лекови, тој наведува тоа се филмовите за возрасни, кои таквите луѓе ги гледаат.

– Не можат на нормачен начин да постигнат се што гледаат таму. Затоа посегнуваат по препарати, вели проф. Д -р Милошевиќ и советува дека овие лекови не треба да се купуваат преку Интернет.

– Интернетот е голем пазар на фалсификувани лекови, а најмалку што може да му се случи на корисникот е таблетата што ја зема да нема активна супстанција – предупредува тој.

50 проценти

Според претходно објавените податоци од лекарите, 50 и повеќе проценти од мажите од сите возрасти имаат повеќе или помалку изразен проблем во постигнување ерекција. Тоа е светска статистика за која српските уролози велат дека може да се „копира во Србија“.

И, според важечките закони во Србија, ниту еден лек не може да се продава надвор од аптеките доколку е регистриран, а никако по пат на Интернет.

Не е наивно

Според упатствата на Агенцијата за лекови и медицински помагала за употреба на вијагра, таа не смее да се користи од деца и помлади од 18 години.

Тешките несакани ефекти може да вклучуваат несвестица, мозочен удар, срцев удар, неправилно чукање на срцето, привремено намален проток на крв во одредени делови на мозокот, чувство на затегнатост во грлото, вкочанетост во устата, крварење во задниот дел на окото, двоен вид, намалена острина визија, зголемена чувствителност на окото, отекување на окото и очните капаци, мали дамки или точки во видното поле, светли ореоли, проширени зеници, промена на бојата на белките на очите.

Се разбира, најтежок несакан ефект е смртта.