Во денешно време е многу тешко да се најдат навистина здрави производи на полиците на продавниците. Секој ден има се повеќе штетни производи.

Подготвивме листа од 7 производи кои на прв поглед не претставуваат никаква опасност, но всушност апсолутно не треба да ги користите доколку не сакате да му наштетите на вашето здравје!

ОПАСНА ХРАНА КОЈА ПРЕДИЗВИКУВА РАК

1. Џемови

Џемовите од продавницата се многу штетни, содржат моќни антиоксиданси кои помагаат бобинките и овошјето да останат непроменети. Штетни се и боите во нивниот состав.

2. Помфрит во ресторани и продавници

Помфритот содржи многу скроб и масти. Неговата употреба доведува до зголемување на телесната тежина. Сепак, дебелината и не е толку опасна во споредба со другите здравствени проблеми што ги предизвикува ова јадење.

Помфритот содржи и транс масти кои можат да предизвикаат атеросклероза, дијабетес и рак, но и да предизвикаат генетски промени во телото. Транс мастите исто така влијаат на имунитетот. Помфритот е сериозно солен. Големото количество сол во исхраната го зголемува ризикот од болести, на пример, уролитијаза, хипертензија, срцев удар и мозочен удар.

3. Пуканки

Самата пченка не претставува закана за луѓето. Но, за да се направат пуканки, се додаваат путер, сол, шеќер, карамелизатори, бои, засилувачи на вкус и ароми.

Количината на сол во класичните солени пуканки е многу пати поголема отколку во чипсот.

4. Варени колбаси

Готвените колбаси се направени од генетски модифицирана соја. Колбасите, малите колбаси, варените колбаси, паштетите и другите производи содржат свинска маст, внатрешна маст, свинска кожа која зафаќа до 40% од тежината. Вкусот на месото се постигнува со помош на ароми.

5. Шунка

Во повеќето случаи, во шунка како таква, месото не содржи повеќе од 5%. Се друго е гел (засилувачи на вкус, засилувачи на боја).

6. Сурови чадени колбаси

За жал, никој не пуши сувомеснати производи како порано. Наместо тоа, се користат течности за пушење кои содржат формалдехид. Тоа може да доведе до рак.

7. Млечни производи со долг рок на траење

Избегнувајте млечни производи кои можат да траат подолго од две недели. Асептичното пакување е антибиотско пакување. За жал, ова млеко содржи и стабилизатори, згуснувачи, антиоксиданси и ароми.

Ако овие намирници бидат ограничени во вашата исхрана, ќе почувствувате дека вашето здравје се подобрува.

Споделете ги овие списоци на опасни намирници со вашите пријатели!