Апелациониот суд во Крагуевац ја прифати жалбата на јавниот обвинител на Основното јавно обвинителство Чачак, а ја поништи пресудата на Основниот суд во Чачак, со која Е.Ш. возачот на автобусот „Пејиќ турс“ беше ослободен од обвинението дека престигнувал на полна линија и во таа прилика удрил во Александар Милошевиќ (34) и неговата мајка Милица и ги убил на 11.05.2019 година. Сега предметот е вратен на повторно судење.

Да потсетиме, во обвинителниот акт на Основното обвинителство во Чачак стои дека несреќата се случила на 11 мај 2019 година на патот низ Мојсиње, кога Александар Милошевиќ, возачот на „мерцедесот“, се приклучувал на патот од десната страна во правец на Чачак и потоа застанал во неговата лента за да сврти лево на улицата каде што живее.

Александар тој ден немал поим дека возачот на автобусот „Пејиќ турс“ ќе реши да го престигне минибусот преку полна линија, дека ќе се движи со значително поголема брзина и дека директно ќе удри во неговиот „мерцедес“. Неговата мајка Милица починала на лице место, а тој починал на пат кон болница.

Како што стои во решението на Апелациониот суд во Чачак за поништување на пресудата на Основниот суд во Чачак, предметот се враќа на повторно судење во првостепениот суд, со тоа што новата главна расправа пред првостепениот суд ќе биде сослушан пред друг судија.

Судот ја утврди причината: Милошевиќ е виновен!

Судијата на Основниот суд во Чачак ја образложи својата пресуда со која Е.Ш. ослободен од обвиненијата, изјави дека причина за оваа несреќа е тоа што возачот на Мерцедес, Милошевиќ, со првенство на минување направил небезбеден влез на коловозот.

– Брзината на обвинетиот, која била недозволена на тој дел од патот во конкретната ситуација, може и е придонес за настанување на сообраќајната незгода, но во никој случај не е причина, бидејќи доколку оштетениот не постапил на незаконски начин, обвинетиот можел да продолжи да се движи со поголема брзина од утврдената, но тогаш немало да има рефлексна реакција кога ќе го видел оштетениот – се наведува во образложението на пресудата.

Како што наведуваат, според мислењето на судот, нема пропусти од страна на обвинетиот кои се причинско-последично поврзани со создавање на опасна состојба.

СУД: „На местото на несреќата границата е 80 km/h“

Како што наведе судијата на Основниот суд во Чачак во образложението на пресудата, судот го прифатил наодот и мислењето на вештачењето во однос на утврдената брзина и утврдил дека обвинетиот се движел со брзина од најмалку 91 км/ч.

– На местото на несреќата во правец на Чачак се применуваше општо ограничување на брзината од 80 км/ч – тврди судијата во своето образложение.

Како што се наведува во понатамошното објаснување, „брзината не е важна за утврдување на вината“!