Грејс Ченг, популарната TikTok-рка зад профилот @gracietravels, го сподели со своите следбеници своето искуство од престојот во Египет. Таа помина една недела во североисточна Африка посетувајќи ги историските места и пирамидите во Гиза, но откри дека цело време се чувствувала несигурна.

@gracietravels i stayed for a week and everyday was the same 🫠 #egypt #egyptscam #scammers #egypttravels #egypttips #myexperience #traveltip ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

Нејзиниот одмор, тврди таа, го уништиле вредните измамници кои демнат од сите страни за да им ги ограбат парите на невините туристи.

– Се чувствував несигурно во посета на Египет. Измамниците се голем проблем овде, не знаев колку многу има затоа што прв пат сум овде. Каде и да одевме сакаа да платиме нешто, вели таа во видеото.

Таа го сподели своето искуство за да ги предупреди другите патници за опасностите што ги доживеала.

-Не дозволувајте некој да ве фотографира, не дозволувајте да ви стави ништо во рака и не следете некој што ќе се обиде да ви покаже нешто бидејќи ќе ви побара пари, продолжи инфлуенсерката.

Таа додаде дека не се чувствува безбедно ниту со туристички водич.

– Нашите водичи имаа многу пријатели во околината, па ни понудија дополнителни опции како качување по карпи за да не фотографираат. Меѓутоа, ако имате добар туристички водич, тој ќе биде запознаен со измамите, па можете да му верувате, вели Грејс.

Вели дека и било страшно кога одбила да им плати на измамниците, а тие барале пари. Друга нејзина препорака е да не патувате сами во Египет, особено ако сте жена.

-Мажите постојано зјапаат во вас, тоа не е нормално зјапање, туку навистина непријатно зјапање во кое не го тргаат погледот од вас, објаснува патописот.

Освен што се чувствувала вознемирена во друштво, таа се плашела и да не го изгуби багажот.

– Каде и да одевме имавме приватни возачи. Кога ги оставија торбите во комбето, бев сигурна дека никогаш повеќе нема да ги видам, вели таа во видеото.

Другите патници кои го посетија Египет се согласија со нејзините забелешки во коментарите.