ЕДНА од работите што веројатно сите ја мразевме како деца беше миењето на забите. Но, за некои луѓе тоа останува постојан проблем и – нема помош за нив. Еден од нив е Џеј, кој во емисијата „Embarrassing Bodies“ на Канал 4 призна дека не ги миел забите 20 години.

Тој објасни дека уште од мал имал проблеми со забите бидејќи родителите не го научиле да ги четка. „Со текот на годините јадев погрешна храна, пиев многу газиран пијалок и не се грижев за нив“, објасни тој, додавајќи дека никогаш не ги четкал и не ги чистел со конец.

Испитувајќи ги забите на Џеј, стоматологот д-р Џејмс Расел рече: „Многу работи се случиле тука, нели? Не е како да страдате од болести на непцата… Сето тоа е кариес“. Прегледот покажа колкава штета предизвикала нехигиената низ годините – всушност му изгниле сите заби.

Откако отишол во шоуто за помош, му олеснало кога слушнал дека може да добие нови заби. Стоматологот го советувал 21-годишното момче да има целосен комплет фурнири и исто така строго му наредил да го промени начинот на живот за да ги одржува.