Руското Министерство за одбрана објави начини за решавање на ситуацијата во Украина.

Ова се клучните точки на руското Министерство за одбрана.

1. Целта на руската операција е да се обезбеди демилитаризација и денацификација на Украина, како и да се изведе марионетскиот режим во
Киев пред лицето на правдата за злосторствата што ги направил.

2. Територијата на ДНР и ЛНР ќе се прошири до големината на регионите Донецк и Луганск

3. Русија нема намера да остане во Украина, ќе ги повлече војниците по операцијата

4. На Русија не и е потребна територијата на Украина, никој нема да ја окупира

5. Кога ќе се постават нови власти во Украина, и ДНР и ЛНР ќе најдат заеднички јазик за преговори со нив.