За време на пожарите, видовме во нашата Македонија големи човечки слики како оваа која доаѓа од Грција, Атина. Убаво е да се види како грчки пожарникар, Акис Бардакис, и дава вода на најбавната членка на шумата. Живот!

Инаку, катастрофата со огромни пожари во Грција не се смирува. Пожарот беснее и денес, заканувајќи им се на домовите на Грците и принудувајќи ги властите на уште евакуации откако стотици луѓе се евакуирани со траект во драматично ноќно спасување.

Две лица загинаа, а најмалку 20 се хоспитализирани. Пожарникарите и другите служби за итни случаи продолжуваат да се борат против ширењето на огромните пожари во најпогодените области – северно од Атина и на островот Евбеја.

Еден голем пожар напредува по падините на планината Парнит, национален парк северно од Атина, каде што се наоѓаат некои од последните значајни шуми во близина на грчката престолнина. Чадот кој предизвикува гушење се шири низ Атина, каде властите отворија телефонска линија за жителите кои имаат проблеми со дишењето. Во текот на ноќта и во текот на целиот ден, противпожарните екипи се борат да ги спречат тековните пожари.

Во апокалиптични сцени што траеле до ноќта, мали траекти и други бродови евакуирале 1.400 луѓе од крајбрежно село и плажи на Евија, остров со нерамни шумски планини, популарен меѓу туристите и камперите, откако пламенот ги пресече другите патеки за бегство. Додека луѓето бегале со бродови, зад нив ридовите биле прекриени со високи пламени и чад.