Згрутчувањето на крвта е тема за која се зборува почесто поради компликации поврзани со вакцинацијата.

Без оглед дали сте во ризична група, не можете да не се прашате какви се шансите ова да ви се случи. Иако, професијата предупредува дека ова се многу ретки несакани ефекти и дека придобивките од вакцините ги надминуваат ризиците.

Но, постојат многу фактори кои играат улога, како на пр. возраст, лекови што ги земате, бременост, па дури и висина, но новото истражување предупредува дека треба да се земе предвид и крвната група.

Имено, луѓето со крвна група А имаат поголем ризик од развој на згрутчување на крвта, тврди студија спроведена на универзитетот Лунд во Шведска и објавена во списанието eLife. Истражувачите користеле здравствени досиеја на повеќе од 5 милиони луѓе за да најдат потенцијална врска помеѓу крвните групи и повеќе од илјада болести.

Студијата откри дека луѓето со крвна група А имаат поголем ризик од развој на тромби, поточно белодробна емболија и венска тромбоза.

Белодробна емболија е блокада на една од пулмоналните артерии во белите дробови. Во повеќето случаи, тоа е предизвикано од згрутчување на крвта што патува до белите дробови од длабоки вени на нозете или ретко од вени на други делови од телото, објаснува Клиниката Мајо, пренесува Healthline.

Претходната студија на Американското здружение за срце (АХА), објавена во списанието „Артериосклероза, тромбоза и васкуларна биологија“ во 2020 година, покажа дека во споредба со луѓето од крвна група 0, оние со крвни групи А и Б имаат 51% поголем ризик од развој на длабока венска тромбоза и 47% поголем ризик од развој на белодробна емболија.

Сепак, шведска студија тврди дека луѓето со крвна група А се изложени на поголем ризик. Сепак, треба да се напомене дека овие тромби се различни од оние поврзани со специфичната вакцина Johnонсон и Johnонсон, кои се однесуваат на случаи на тромбоза со тромбоцитопенија. Ова се случува кога некое лице има тромби (тромбоза) заедно со мал број на тромбоцити (тромбоцитопенија).

Тромбоцитите се клетки кои циркулираат во нашата крв и се врзуваат заедно кога ги препознаваат оштетените крвни садови, објаснува д-р. Марлен Вилијамс, директор на единицата за коронарна нега во медицинскиот центар Hон Хопкинс Бејвију.

Иако луѓето со крвна група 0 се помалку склони кон згрутчување на крвта, сепак тие имаат поголем ризик од друг проблем со крварење. Шведска студија покажа дека луѓето со крвна група 0 имаат поголема веројатност да имаат нарушување на крварењето, поточно чир во желудникот и дуоденумот. Други нарушувања на крварењето вклучуваат хемофилија, болест на Вон Вилебранд и други

Да потсетиме, кај лица кои примиле вакцина Вакзеврија (порано наречена КОВИД-19 вакцина АстраЗенека) е забележана во многу мал број случаи, многу ретка појава на згрутчување на крвта на ретки места во следните недели од вакцинацијата, пишува HZJZ.

Тие исто така објаснуваат како згрутчување на крвта придружено со мал број на тромбоцити (тромбоцити) може да се појави од четири до 20 дена по вакцинацијата. Вакцинираните лица треба да побараат итна медицинска помош доколку ги забележат следниве симптоми:

– отежнато дишење (отежнато дишење)

– болка во градите

– оток на нозете

– продолжена болка во стомакот

– невролошки симптоми, како што се силна и продолжена главоболка или заматен вид

– знаци на мало забележување (модринки) на кожата далеку од местото на вакцината

Со оглед на придобивките од вакцинацијата во однос на превенција на КОВИД-19, хоспитализација и смрт од КОВИД-19, сепак постои поголема придобивка од вакцинацијата отколку ризикот од несакани ефекти кај сите возрасни групи, односно односот придобивка-ризик е сепак поволен за сите вакцини во сите возрасни групи.