Валентина Василиева влегла во Гинисовата книга на рекорди како мајка која родила најмногу деца на светот, дури 69!

Таа била првата сопруга на Феодор Василиев. Овој руски брачен пар живеел во Русија, во градот Шуји, во првата половина на 1700-тите.

Валентина во текот на своите 75 години од животот успеала да роди 69 деца како резултат на 27 бремености (16 пара близнаци, седум тројки и четири четворки).

Врз основа на овие податоци, оваа жена ја држи Гинисовата книга на рекорди за најголем број деца родени од една мајка.

За жал, две од близнаците починале во детството, а Валентина останала со 67 преживеани деца.

За животот на Валентина не се знае многу, освен дека таа родила 69 деца, живееле во времето на Руската империја и феудалното општество.

Бидејќи животот на селаните во Русија бил исклучително суров, семејствата биле склони да бидат колку што е можно поголеми.