Тамара Бакиќ, една од најпознатите српски и југословенски манекенки, почина вчера во Белград.

Тамара Бакиќ е родена во 1934 година во Сомбор. Израснала во многудетно семејство.

Најубавите спомени од детството се поврзани со Нања, бабата која ги собрала за славата Свети Никола, Божиќ и Велигден, а најлошите за унгарскиот камп во Бачка Паланка.

По напуштањето на кампот, семејството Бакиќ се преселило во Белград, каде што биле ослободени.

Таа за прв пат зачекори на пистата во 1958 година и во текот на нејзината кариера се бореше против тривијалните сфаќања за моделите и за промоција на нивните права.

Во 1967 година го основала Здружението на модели бидејќи сакала таа професија да ја подигне на повисоко ниво.

Во модниот свет и беа отворени сите врати. Во подоцнежните години од нејзиниот живот, таа беше ментор на младите.

Како гостин во емисија на РТС во 2016 година, Тамара рече дека мисли дека шик е „тоа што го носиш, ако знаеш да го носиш“.

Според медиумите, датумот и местото на погребот ќе бидат објавени подоцна.