Холандскиот конгломерат VDL потврди кои делови од производството на автобуси и приколки на банкротираниот белгиски бизнис Ван Хол ги има купено откако заврши долгиот процес на купување. Освен што купува делови од фабриката на Ван Хол во Белгија, ВДЛ ќе ја преземе сопственоста и на фабриката на Ван Хол во Северна Македонија. Околу 1.350 вработени ќе продолжат во фабриката во акедонија. VDL, исто така, ќе ја купи сета интелектуална сопственост, права на дизајн, софтвер, имиња на производи, опрема и машини од Van Hool, објави порталот pari.com.mk.

VDL не открива колкава сума била исплатена според договорот, но се истакнува дека околу 1.600 работни места ќе бидат зачувани. Истовремено, VDL објави дека сè уште нема да ги интегрира активностите стекнати од банкротираниот белгиски производител во сопствената компанија за патнички и автобуски превоз.

Во Белгија, околу 250 поранешни вработени во Van Hool ќе бидат регрутирани да работат на производство на делови, постпродажба, набавка, развој и финансии во фабриката Koningshooikt. Постигнат е договор со синдикатите кои ги застапуваат тие лица за условите за вработување.

Околу 1.350 вработени ќе продолжат во фабриката во Северна Македонија. VDL, исто така, ќе ја купи сета интелектуална сопственост, права на дизајн, софтвер, имиња на производи, опрема и машини од Van Hool.

Додека се чекаат детали за тоа што ќе значат вестите за брендот Van Hool во ОК, VDL вели дека постигнал договор за дистрибуција со долгогодишниот партнер на Van Hool во САД и Канада ABC компании.

Со тоа, автобусите и автобусите на Van Hool ќе продолжат да се испорачуваат во тие земји и ќе им овозможат на ABC и VDL „да ги зајакнат своите пазари и портфолио на производи“.

Зборувајќи за потврдата за купувањето, претседателот и извршен директор на VDL Groep Вилем ван дер Легте изјави: „Среќни сме што можеме да објавиме дека успеавме да купиме делови од Van Hool“.

„Тие ќе значат додадена вредност за нас и ќе ни овозможат да ја зајакнеме нашата позиција како производител на автобуси. Стратешкото партнерство со нашите американски партнери ABC Companies ни овозможува дополнително да ги развиваме нашите меѓународни активности“, истакнаа од ВДЛ.