Човекот кој вчера во текот на ноќта го запали автомобилот на наставничката Д.С. (48) на загрепската улица Звонимирова е предаден на надзорник во притвор.

Полицијата многу брзо го уапсила откако дознала за подметнувањето пожар, а преку кривична истрага, по што бил пријавен за оштетување туѓ имот, утврдила дека околу 01:30 часот дошол до паркирано „пежо“ со загрепски ознаки, кое се наоѓало веднаш до патот. Прво кружел околу автомобилот, а потоа од непозната причина решил да се соблече. Тој ја запалил својата маица, која потоа ја ставил под браникот на возилото.

После тоа, тој се оддалечил во ноќта, а возилото целосно изгорело во предниот дел.

Покрај пежото, од пожарот, односно високата температура, е оштетена и Шкода со риечки регистерски ознаки, паркирана пред запаленото возило, која претрпела термички оштетувања на задното светло.

Пожарникарите брзо го изгаснале пожарот во кој, за среќа, нема повредени, а денеска во текот на денот 27-годишниот осомничен треба да биде сослушан во просториите на Општинското државно правобранителство во Загреб.

Дали ќе им ги открие мотивите на обвинителите, доколку ги има, останува да видиме. Како и да е, неговата понатамошна судбина е во рацете на органите на прогонот, кои ќе одлучат дали за него ќе побараат едномесечен притвор или ќе го ослободат со мерки на претпазливост.