Во Австрија денеска стапи на сила закон, според кој вакцинацијата е задолжителна за сите лица над 18 години.

Неколку земји ширум светот воведоа задолжителна вакцинација за постарите граѓани или медицинскиот персонал, но Австрија е прва во Европа што усвои слична регулатива.

Австриската администрација посочува дека вакцинацијата е ефикасна во борбата против тешките болести и дека законот е неопходен за да се избегнат нови блокади.

Австриската министерка за ЕУ ​​и устав Каролин Едштадлер изјави дека „администрацијата е свесна дека ова е многу тешка мерка, но дека е неопходна“.